May 26, 2011

Ha ha ha... ICMGTS

Pengalaman interview semalam, aku rasa macam ha ha ha.. bila teringat balik apa yang berlaku harini memang aku tergelak sendiri... tak lawak pun tapi macam ha ha ha..


interview pukul 2.30... pukul 11.00 lagi dah gerak dari Klang dan ambil 2 orang kawan kat Shah Alam yang nak pergi interview tempat yang sama.. (semangat lebih je ni datang awal-awal)


sebelum pukul 1 dah sampai kat SIDC menunggu kat Loby.. kebetulan sorang lagi kawan datang.. bila dengar cerita dari orang yang dah pergi interview tu aku dah rasa macam nak balik je.. haha.. PENAKOT punya budak.. 


Dia pilih 32 orang je untuk ICMGTS kali ni.. yang datang aseasment ramai kot.. memang peluang tu amat lah tipis dan tentulah dia nak pilih 'the best among the best'..


Pukul 1 lunch dengan kawan-kawan kat cafe order nasi goreng kampung... aku tengok kawan-kawan aku selera sungguh makan nasi goreng tu tapi deria rasa aku ni rasa macam tak berfungsi kot.. nasi goreng ke nasi putih kosong ni? tak ada rasa langsung.. (tiba-tiba tak ada selera)


lepas makan masuk Toilet lepak kejap membuang apa yang patut.. sembang-sembang dalam toilet (jangan tiru ye.. macam tak ada tempat lain je nak sembang)... perkataan nak balik tu masih ada lagi.. kawan aku pun sama jugak ada yang rasa nak balik tapi sebab kami berempat, so semangat nak pergi interview tu masih ada.. kalau sorang memang dah balik kot..  itu lah peranan kawan.. bagi semangat sesama sendiri.. ^_*


okeh, pukul 2 kitorang pergi surau ... itu pun sesat... biasalah nama pun pelawat.. lepas solat alhamdulillah rasa tenang sikit hati.. bersiap sedia naik ke tempat asessment... wah ramai jugak budak-budak UiTM satu kos ngan aku join sekali.. 


kitorang di bahagi kepada kumpulan-kumpulan.. aku masuk kumpulan 2 dan ha ha ha kumpulan aku ada 4 orang je... 3 orang sama kos UiTm dan sorang lagi UUM.. 






First asessment kena jawab soalan esei.. 3 soalan pilih 1 ... jawab dalam 20 minit.. ha ha ha.. aku hentam je la apa yang terlintas di fikiran ni.. 


Second asessment kena tengok satu short video dan lepas tu kena jawab short quiz berdasarkan movie tu.. soalan multiple choice dengan true or false je.. so boleh la jawab..


Lepas tu tea break kejap.. Donut.. 


Third asessment , setiap orang diberi case study dan kena bincang dalam satu kumpulan.. selepas bincang, setiap orang kena present selama 5 minit.. memandangkan aku duduk sebelah 'penilai', aku lah yang meng'offer' diri menjadi orang pertama present... dan ha ha ha.. kawan aku cakap aku present tak sampai 5 minit kot.. 


kumpulan kitorang yang paling cepat habis.. sebab semua present tak sampai 5 minit.. discussion tu yang lama sebenarnya.. senang kerja 'penilai' tu.. ha ha ha... 


Last asessment kena jual diri "sell yourself"... tapi 3 minit je.. macam interview la jugak tapi dalam kumpulan.. kali ni aku orang terakhir pulak.. 


Dan sekali lagi kumpulan kami yang ter awal habis.. mungkin sebab ahli kumpulan sikit je berbanding kumpulan-kumpulan lain... pukul 5 baru selesai.. kami diberitahu yang siapa yang terpilih akan di hubungi... dan yang tak terpilih tu tak akan dihubungi.. kitorang rasa kitorang tergolong dalam kumpulan yang tak akan dihubungi tu kot.. hehe


Apa pun aku sangat berbangga dengan diri aku sendiri sebab aku berjaya melawan perasaan takut yang tak sepatutnya di layan sangat ni.. aku berjaya mengubah perasaan negative menjadi positive.. dan yeah, kalau tak terpilih pun aku sangat happy dan ha ha ha, pengalaman hari ni memang sangat lah berharga bagi aku.. 




p/s: interviewer tak makan orang so tak perlu la takut.. nak pergi interview lagi..  huhu  ^_*


5 komen SUEPERBS...:

Freaky said...[Re perbs]

pengalaman ditemu duga untuk belajar best.. boleh aplikasi untuk minta kerja pula nanti

farah ashikin said...[Re perbs]

ko interview keje ke??

sue perbs.. said...[Re perbs]

interview utk program.. training lepas tu nanti dia attach kat mana-mana company..

TheIdealMuslimah said...[Re perbs]

babe! semoga dapat kay!~ :) bace entri you buat i sekali berdebar-debar nak scroll down bace your entri.. haiz~ :)

Anonymous said...[Re perbs]

salam sis, nak tnya utk esei writing tu soklan dorang cmne eh? agak2 igt x??hehe