Dec 28, 2010

Penjadualan dan penstrukturan....

Penjadualan dan penstrukturan semula (Reschedule and restructure) ..


Penjadualan dan penstrukturan semula dilakukan atas sebab syarikat yang membuat pembiayaan dengan bank tidak mampu membayar secara tetap installment yang telah ditetapkan monthly atas sebab-sebab tertentu. Ini untuk mengelakkan syarikat daripada menanggung kerugian akibat daripada pembayaran installment kepada bank itu. Dengan itu bank melakukan penjadualan atau penstrukturan semula bagi mengelakkan syarikat menanggung rugi.


Penjadualan semula
Contoh penjadualan semula..
Jumlah pembiayaan : RM300 000
Tempoh pembiayaan: 5 tahun
Monthly installment: RM 5 000








Syarikat Ebby Healthcare mendapat pembiayaan dari bank bagi modal kerja iaitu membeli bahan mentah seperti ubat-ubatan, alat-alatan seperti picagari dan sebagainya. Tempoh pembiayaan ialah 5 tahun. Sepanjang tempoh 36 bulan, Ebby Healthcare bayar kpd bank tepat pada masa tanpa sebarang masalah. Tetapi bulan berikutnya syarikat menghadapi masalah kerana sebuah hospital kerajaan baru dibina tidak jauh dari premis mrk. Oleh itu pesakit lebih prefer pergi ke hospital kerajaan kerana kos yang lebih rendah. Ini memberi effect kepada keuntungan Ebby healthcare. Oleh itu syarikat memohon untuk mlakukan penjadualan semula bagi mengurangkan monthly installment supaya dapat menanggung kos-kos lain disamping mengelakkan kerugian kepada syarikat.


Jadi.. dalam tempoh (a), Ebby Healthcare membayar monthly installment kepada bank sebanyak RM 5 000 sbulan. Setelah penjadualan semula, monthly installment berkurang kepada RM 3 000 sebulan untuk tempoh (b). Tetapi pada akhir tempoh pembiayaan, syarikat perlu membayar baki pembiayaan yang belum langsai secara ‘bullet payment’ yang bermksud bayar semua. Tempoh pembayaran balik pembiayaan boleh juga di panjangkan tapi Bank tidak boleh mengecas keuntungan selepas tempoh asal pembiayaan. Sebabnya, kalau Bank kenakan kadar keuntungan, harga jualan tentunya akan berubah dan ini akan menyebabkan akad terbatal.


Contoh simple pengiraan:
1-36 bulan = RM 5 000 x 36 bulan
= RM 180 000
37-60 bulan = RM 3000 x 24 bulan
= RM 72 000
Baki pembiayaan = RM 300 000 – (RM 180 000 + RM 72 000)
= RM 48 000
*RM 48 000 perlu dibayar secara terus atau ‘bullet payment’.




Tapi macam mana pula kalau syarikat tak dapat nak bayar baki pembiayaan itu secara ‘bullet payment’? Di sini penstrukturan akan dilakukan bagi membiayai semula Ebby Healthcare.


Penstrukturan semula
Penstrukturan berbeza dengan penjadualan di mana penstrukturan melibtkan perubahan akad kerana harga jualan boleh berubah akibat daripada perubahan kadar keuntungan dan syarat-syarat lain . Dalam rukun jual beli terdapat 5 prkra iaitu penjual, pembeli, barang yang di jual, harga, dan akad. Kalau dalam penjadualn, akad berubah.. kenapa? Sebab salah satu rukun jual bli iaitu harga akan berubah dalam kaedah penstrukturan ini.


Nak lagi nampak bezanya.. macam ni ye.. kalau dalam penjadualan semula, walaupun monthly repayment berkurg tapi di akhir tempoh iaitu di bulan ke 60, Ebby Healthcare perlu bayar semua baki, jadi harganya akan sama dengan harga seperti dalam akad iaitu RM 300 000.. dan klau tempoh dilanjutkan sekali pun, bank tak boleh mengenakan kadar keuntungan.. bank tak menggalakkn kaedah panjangkan tempoh ni sebab tentu la bank akan rugi. Tapi dalam penstrukturan, harga jualan akan berubah kerana dalam penstrukturan akad berubah di mana perubahan kadar keuntungan akan mengubah harga jualan.
Secara umumnya, penstrukturan semula bermaksud tutup akaun lama dan buka akaun baru. Kalau dalam penjadualan semula, akad tak berubah tapi dalam penstrukturan semula, semua berubah melibtkan harga jualan, tempoh pembayaran, jenis dana, keuntungan, dan lain2.


Sekian simple explanation dari saya…
Special thanx to En Amran and the gang… ^_*…

Dec 15, 2010

tulis la wasiat ye..

Harini saya belajar sesuatu yang agak penting sebenarnya.. tentang pembahagian harta.. ramai yang langsung tak ambil kisah pasal pembahagian harta ni.. konon nye takut di kata tamak kan harta.. ini bukan kes tamak harta ke apa, tapi yang paling penting sebenarnya nak protect harta itu supaya tak jatuh ke tangan orang lain dan tak mustahil anak yang kematian ibu bapa nya yang dulu hidup serba mewah boleh jadi terbiar melarat jika harta tak di urus dengan baik. Lebih kurg macam cerita cinderella la yang hidup nya terbiar dan menjadi mangsa dera ibu tiri yang kejam.

Memang tak elok berebut harta sampai boleh bawak gaduh dalam keluarga. Sebab tu la penting untuk kita buat wasiat  supaya tak timbul isu rebut harta dalam keluarga.



Ok lah.. sekarang nak tunjuk simple calculation pasal harta yang selalu kita tak ambil kisah pon.

1. Funeral expenses
Bila seseorang itu sudah meninggal, perkra paling utama ialah menguruskan urusan pengkebumian. Urusan pengkebumian tak boleh di lambat2 kan. So, perkara yang perlu di kira dan ditolak daripada harta si mati ialah kos pengkebumiannya.

Prophet s.aw. say:-
            “…Settle the debt of the deceased before his funeral…”

2. Hutang dengan Allah
Hutang dengan Allah macam zakat, haji.. kalau nak ikutkan hutang dengan Allah ni memang sangat banyak sebenarnya.. Dalam, rukun Islam, partamanya mengucap 2 kalimah syahadah, kedua solat 5 waktu sehari semalam, ketiga berpuasa di bulan ramadhan, ke empat menunaikn zakat dan ke lima menunaikan haji bagi yang mampu. Hutang solat, puasa tu susah juga nak calculate sebab itu antara si mati dengan Allah. Macam puasa tu mungkin boleh bayar fidyah ke. Dan ada juga yang tolong gantikan puasa untuk si mati. Yang itu saya tak berapa tau la nak elaborate lebih detail.

3. Hutang dengan manusia
Hutang dengan manusia ni memang kena settle. Jangan tangguh2.. hutang dengan manusia bawa sampai ke mati. Walaupun satu sen kalau orang yang bagi hutang tak halal kan hutang tu, ini pon di ambil kira. Ini kan pulak kalau hidup asyik baehutang keliling pinggang.. kalau dah tak mampu jangan la gatal2 nak pakai kereta besar, i-phone.. tak payah la berlagak sangat kalau poket habuk pun tak ada.. heheh.. (peringatan untuk saya juga).

4. Harta sepencarian
Yang ni bagi yang dah berkahwin dan berkeluarga ( saya belum lagi.. heheh).. maksudnya harta yang diperoleh bersama sepanjang tempoh perkahwinan. Contoh macam kereta, rumah dan lain2 harta.. harta sepencarian ni kena bagi dua antara suami dan isteri.. even kalau kes cerai pun ke dua2 pihak ada hak terhadap harta sepencarian tu.

5. Hibah
Hibah ni secare simple nya ialah hadiah kepada seseorg. ‘token of appreciation’.
Cth macam bagi emas kat kakak ke.. bagi tanah kat abang ke.. lebih kurang macam tu la..
Dalam satu hadis,   “exchange gift so that you may love one another”.
Hadiah kepada saudara mara juga lebih baik dari hadiah kepada org lain..
Hadith “ Whoever wishes Allah to increase his wealth and prolong his life, let him do acts of kindness towards his womb-relatives”

6. Wasiah
Seseorang itu hanya boleh mewasiatkn 1/3 drpd hrta nya. Ada yang wasiat nak waqafkan harta supaya boleh diamanfaatkn oleh orang ramai. Bila kita waqafkan harta kita, Baitulmal la yang akan menguruskn urusan waqaf ni. Seelok nya waqafkan harta untuk kegunaan umum. Sebab apa..

Muslim narrated in his Saheeh that the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said: "When the son of Adam dies, all his good deeds come to an end except three: ongoing charity, knowledge from which others may benefit after he is gone, and a righteous son who will pray for him."

Mksudnya di sini, salh satu perkara yang tak akan terputus bila seseorang itu mati ialah ongoing charity ataupun amal jariah. So bila kita waqafkan harta, amal kita tak akan terputus setakat itu saja.

7. Faraid
2/3 daripada harta akan dibahagi sebagai harta faraid. Ada pecahan2 yang dah ditetapkan.. cthnya
-isteri: 1/8
-ibu: 1/6
-ayah: 1/6


  
cth simple pengiraan...


En Joe

isteri= seorang
anak= seorang laki, seorang perempuan
ibu dan ayah sorg

harta En Joe
cash = RM 100 000

harta sepencarian dengan isteri
rumah = RM 200 000
kereta= RM 50 000

Andai kata En Joe meninggal dunia

Cash                                                                  100 000
Tolak
   Funeral expenses                               400
  hutang dngn Allah
  haji                                                10000
  zakat                                               3000
  hutang dngn mnusia
  Lin                                                  3000
  kereta                                           20 000
  rumah                                           30 000
                                                                        (153 700)
                                                                         -53 700

harta sepencarian 
   (200 000 + 50 000) / 2                                      125 000
                                                                          71 300

* harta sepencarian bhgi 2 dngn isteri

RM 71 300 -1/3 wasiat = RM 23 767
                   - 2/3 faraid

# faraid - RM 47 533
- isteri 1/3   (9/72) = RM 5941.63
*klu 2 isteri pchn jdi 2/16
- emak 1/6  ( 12/72) = RM 7922.17
- ayah 1/6 (12/72) = RM 7922.17

anak laki: anak perempuan= nisbah 2:1 

anak = 39/72 ( tolak dari pecahan faraid ibu, emak n ayah)

anak laki = 26/72 x 47 533 = 17164.70
anak perempuan = 13/72 x 47 533 = 8582.35

 kalau ada salah betul kan saya ye... ^_*




Thanks to En Azrin n En Ezani... (*_^) 

Dec 8, 2010

Perbezaan Pelaburan dalam Pasaran Modal Islam dengan Pasaran Modal Konvensional

Check out this SlideShare Presentation:

Dec 7, 2010

Dulu dan sekarang...

Mula-mula sy nk ucapkan slamat menyambut maal hijrah... kpd semua umat islam.. semoga kita dapat berhijrah atau mengubah hidup kita menjadi lebih baik. 

Dulu dan sekarang yg nk sy tulis ni tentang dulu sbgai student full time n skarang dah bkerja (wlupun prktikal je sbnrnya).. Alhamdulillah sy dpt prktikal kat sbuah bank di KL. Kalau dulu masa zaman student, sy tinggl dlm hostel je. Dan hostel tu memg lah dekat dngn fakulti.. So tambang tu tk de la.. jalan siket dh smpai.. Tapi skarang ni bile dah keje memg kene bngun awal la slalu. Tinggal pon jauh kat pj nak pegi keje kat kl memg ambil masa jugak la. nasib baik ade LRT.. dlm 30 minit dh smpai. 

Kalau dulu kelas ada mase2 die.. Dlm sehari tu kdg2 full kdg2 satu kleas je n kdg2 tkde lngsung.. especially klu lecturer ade hal n cancel klass. Bile dh keje ni tiap hari memg kene dtg la.. klu bos ade hal ke cuti ke, pkerja tk kn nk cuti skali. Bnyk cantek ar klu cmtu memg bungkus ar kompeni.. huhu..

Kalau dlu masa student, hostel dkat pon still dtg lmbt.. sbb nye ade yg lmbt bngun, ade yg kate tk de bas... mcm2 la alasan.. Ni bile dh keje ni tk kesah la kereta meletop ke, tyr train pancit ke, wktu keje 8.30 tu mesti dh kene smpai dah.. stiap org ade kad yg kene di touch utk record time msuk n time kluar. Klu tk de kad tk leh ar nk msuk office.. even sy yg stdnt prktikal ni pon ade kad nye.. Tpi klu kompeni yg still gune care punch card tu lain la. memg rmai la yg tlong menolong kwn punch kn card.. hri ni ko tlong ak len kali ak tlong ko plak kan. 

Kalau dulu kat dlm kelas majoriti student nye pompuan.. laki ciput je.. sbb tu la laki jdi prhatian kat dlm kelas. klu tk kenal atau tk tau namaa laki dlm kelas tu, kire memg ade yg tk kene la tu. nisbah laki ngan pompuan dlm 1:6 mcm tu la. klu laki nk kawin 4 pon kire ade lbih pompuan lgi.. hehe..dan laki akan menjadi golongan yg popular dlm kelas.. lecturer pon lbih kenal name2 laki dripd name pompuan.. klu tk speak up dlm kelas korg akan menjadi sorg yg low profile n tk dknali. Even lecturer pon tk prasan kwujudan korg dlm kelas..bukan lecturer je tk tau name student tpi student pon ade je yg tk tau name lecturer.. bile dh time bru la nk glabah tnye ape name lecturer.. tu pon sbb kene tlis name lecturer kat dlm krtas jwpn..klu tk.. dh keje  branak pinak pon tk tau name lecturer sndiri..  tpi bile sy dh keje ni, rase tbalik pulak bile laki lgi bnyk dri pompuan.. ( kat tmpt keje sy la... kat tmpat len tk tau pulak).. mungkinkah pompuan blaja tinggi2 smpai unvrsiti tp at last bile dh kawin diorg duduk umah je jage anak? hmm... itu sy tk pasti la.. well, dlm office tmpt keje sy tk la rmai sngt staff.. department tmpt sy keje cuma ade 8 org je.. 5 laki 3 pompuan.. alhamdulillah sy di layan dngn baik wlupun student prktikal.. mule2 nk msuk memg tkut... almaklumlah bru first time nk keje office. n yg pling obvious pbezaan die is u akn jdi prhatian. wlu u senyap mane pon u tk akn jdi low profile mcm time student dlu. Biase la budak bru.. memg rmai la nk tau psal u..

Kalau dlu ade assignment ke presentation ke, kitorg akn kene buat dlm group.. keje group tu memg la lgi bgus sbb bleh jimat tenage, keje n mase. tpi bgntung jugak la kpd members dlm grup.. klu dpt members yg berkire, bnyk spngeh, bnyk alasan, susah nk cooperate, nk ikut kepale die je, emm memg susah la.. tpi skrg ni kat temapt keje mane ade group.. mrk kat situ slalu test kfhman sy dlm inndustri ni scare straight 4ward.. bile soklan di tanye, u kene jwb.. tk leh nk pass2 kat org len.. tpi klu btol u tk tau jngn la buat2 tau.. kang lain plak jdi nye.. bile tk tau ape2, sy tk leh malu2 dah.. kene tanye smpai faham.. klu mcm kat dlm exam tu kan ade5 soalan jwb 4, kite bleh pilih mane nk jwb... tpi dh keje ni tkde plung nye la nk pilih2 soalan mane nk jwb..

Kalau dulu mase kat uunvrsiti, kite dikelilingi oleh kwn2 sebaye.. klu tk sbaye pon umor tk jauh beza. paling tua pon tua 4 tahun mcm tu je.. tpi skarang ni bile dh keje memg ketara la pbzaan umo tu.. Mcm kat tmpt keje sy ni, sume nye dh kawen... waaa... dah ade anak pon.. ade tu anak die sebaye ngan sy n ade yg lagi tua. so agak  tk biase la nk sesuaikan diri dngn diorg... nk borak2 pon rase janggal sket.. sy memg respect org yg lbih tua dri sy, so klu nk hu ha hu ha tu memg kekok sket.. care bfikir pon lain, pnglmn diorg lgi bnyk.. ape pon kite kene bfikir +ve.. take this as advantage.. ad eplar motivasi ckp, klu nk jdi hebat, kite kene bgaul dngn org2 yg hebat... ingat senang ke nk dpt pluang bkerja dngn oorg2 yg hebat n bnyk pnglman ni? so sy kire sngt la bruntung..

Bru sminggu bkerja, ini antare prbezaan ketara yg sy dpt tngk n rase. ade 5 bulan utk prktikal di bank ni.. Harap2 la sy dpt menjadi lbih baik n dpt master tentang konsep2 n operation in banking industry ni.. amin..






Nov 20, 2010

BeauTy of COLOuRs...

MERAH- menghilangkan sakit kepala
- kajian mendapati wrna merah bleh membantu mengurangkn saket kepala. So jika rasa sakit kepala, try letak tuala lembab berwarna merah di atas mata kamu. Ia mampu meningkatkn peredaran dan melonjakkn adrenalin..

BIRU- mengurangkan tekanan di tempat kerja
- bila rasa tertekan, cuba fokuskan mata kpd benda yang berwarna biru. Ia berupaya meransangkan suasana tenang dan mengurangkan tekanan darah. Try ubah screen saver or desktop kpd warna yang dpt menjdikan kamu lebih tenang dan kurangkan rasa stress.

PINK – elakkan insomnia
- bagi yang susah nak tidur selesa pada waktu malam, cuba hiaskn bilik tidur dengan warna pink. Kajian menunjukkan warna pink boleh mewujudkan suasana santai dan selesa juga suasana yang romantik..


OREN – ceriakan mood
- bila rasa murung dan tiada tenaga, cuba sesuatu yang berwarna jingga, insyaallah mood boleh berubah menjadi lebih ceria dan bertenaga. Emm.... mcm minum oren ke, tngk waktu senja ke... 

HIJAU – lenyapkan keletihan
- warna ini mempunyai kesan positif dalam sistem imunasasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni dalam badan. So bila letih pandanglah objek2 yang hijau macam pokok dan rumput2 dan lagi bagus kalau kita tanam sendiri pokk2 bunga di rumah. Kalau dok rumah flat mcm mana pulak nak tanam pokok kan? tanam pkok kaktus dlm pasu kcik pon bleh kan..



(sumber: majalah )