Jul 20, 2016

Lari lari TM Fan Run 2016 ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tanggal 20 July 2016, tiba-tiba perasaan membuak-buak nak update blog. Setelah hampir setahun tak update.. haritu pun update sebab dapat tawaran 'collaboration' untuk promote produk.

Kalau nak ikutkan hati memang lah hari-hari nak update blog ni tapi apakan daya ... idea tak ada.. malas pun ia jugak.. ye la kan.. balik kerja dah penat.. kadang-kadang banyak sangat aktiviti.. cuma mampu upload gambar kat instagram dan facebook je.. senang.. tak perlu edit sangat.. (<--- banyak alasan)

Untuk hari ni aku nak update pasal running event yang aku join ahad lepas.. TM Fan Run 2016.. Memang ramai yang join.. Dan special nya bagi aku kali ni ialah.. ini pertama kali aku cuba untuk masuk kategori 10 km... selalu aku join 5 km je.. yang paling jauh 7 km...(merentas desa masa sekolah tu tak yah cerita eh).. so bila masuk 10 km ni rasa nervous dia lain macam.. sebelum ni ada jugak register untuk 10 km untuk SCMKL 2015, tapi event tu dah cancel last minit disebabkan cuaca jerebu teruk... so tak dapat la nak lari 10km..

Aku bukan la runner tegar.. nak joging pun ikut mood..  untuk running event kali ni, memang tak ada practice apa pun.. cuma berharap mampu habiskan je larian tu..

Memandangkan TM Fan Run ni start pagi, aku fikir tak nak la gerak dari rumah.. takut terlambat bangun dan takut lambat sampai.. so mula-mulanya nak tidur hotel kongsi-kongsi dengan kawan. (bajet kaya pulak kan ).. tapi Alhamdulillah ada kawan offer bagi tumpang tidur rumah dia.. dekat sikit nak pergi Putrajaya tu.. terima kasih la banyak-banyak tuan rumah..

Al-kisahnya kami terlambat sikit keluar rumah atas masalah-masalah yang tak disengajakan.. sampai sana je terus parking tepi jalan.. pakai kasut sukan.. lepas tu perut aku rasa penuh air pulak.. terpaksa la pergi membuang dekat jamban awam... masa tu panik kejap paip tak ada.. macam mana nak basuh ni.. tisu pun tak ada nak istinjak.. aduiii... belek punya belek, nasib baik aku ternampak ada button kat bawah.. kena pijak button rupanya baru keluar air.. (lupa.. padahal bukan tak pernah guna jamban awam).. dah selesai membuang terus pergi ke starting line.. 10 km semua dah berlepas.. memang aku lambat la cerita dia.. start-start terus bukak aplikasi 'STRAVA' untuk kira masa larian.. (runner cakap nak kira 'phase').. dan pasang lah playlist lagu 'Meghan Trainor' untuk kasi semangat... (Ermmm no.. my name is no.. Untouchable.. Untouchable..)

Well, memang aku pancit la kan.. lemak ketupat rendang hari semalam masih sebati lagi.. hihi..  tu la.. degil.. tak nak training... kali ni memang banyak sangat berjalan.. lari sikit pastu jalan..  dan setiap water station aku singgah minum air.. cuaca panas pulak tu.. Dan kaki pulak mula krem lepas 6km.. apa pun aku terus kan jugak.. tengok pakcik-pakcik tua gagah je lari.. aku yang muda lagi ni tak kan tak mampu pulak..  dan akhirnya habis jugak 10km dengan masa yang tak seberapa..

Timing tak official. Buka apps pon dah lewat.


Alhamdulillah... apa yang penting ialah semangat untuk habis kan larian.. dan set kan minda.. "You Can Do It'... Jangan cepat putus asa.. kuatkan semangat.. 

Tahniah.. Berjaya Tamatkan.. 

Bersama team Anonymous Runners

1, 2 , 3 LOMPAT!

Panas oi.. 

Tengah Jalan Raya pun boleh..


Balik-balik dah rasa krem dah kaki.. hari isnin pergi kerja jalan slow-slow je.. ofismate pun perasan aku jalan dah macam orang tua.. haha.. hari ni rasa dah ok sikit.. boleh la jalan laju..


p/s : lepas ni rasa nak try 10km je..



Nov 27, 2015

Usha-usha Beg fesyen terkini,cantik,comel untuk semua wanita...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ada tak kaum wanita yang tak menggunakan beg di sini? Tipulah kalau tak guna beg langsung kan? kalau tak guna beg tangan, mesti ada juga yang guna beg sandang, backpack dan pelbagai jenis beg lagi yang ada di pasaran.

Beg tangan memang sangat popular dan di perlukan oleh kaum wanita terutama wanita yang bekerja mahupun pelajar-pelajar. Kaum wanita ni memang ada saja barang yang penting wajib di bawa. Purse, handphone, barang perhiasan, alat-alat solek, payung, ubat-ubatan, dan macam-macam lah lagi barang yang dirasa kan berguna. Sampaikan kalau boleh muat lagi, nak je letak semua barang dalam bilik tu kan.

Sebab itu lah, wanita suka membeli beg tangan. Ada juga golongan wanita yang menjadikannya satu hobi untuk mengumpul pelbagai jenis beg yang terkini. Setiap wanita mesti ada cita rasa tersendiri dalam memilih beg tangan. Ada yang suka saiz kecil dan comel, ada yang suka saiz besar, warna terang, beg dari material kulit dan macam-macam lagi.  


Pelbagai jenis beg tangan di pasaran.


Yang pasti, semua wanita tentu mahukan beg yang berkualiti, cantik, trendy dan selesa. Lagi banyak pilihan, lagi seronok untuk membeli belah kerana kita dapat banding kan harga dan jenis-jenis beg yang kita suka. Dalam zaman serba canggih ini, wanita tak perlu lagi bersusah payah untuk berjalan-jalan survey dari satu kedai ke kedai-kedai lain. Kini, wanita boleh terus memilih dan membeli koleksi beg tangan terbaru dengan pelbagai pilihan beg dengan variasi jenama, warna, stail, saiz dan harga yang berpatutan mengikut cita rasa anda. Wanita bekerjaya yang selalu sibuk dengan kerja mahupun keluarga yang biasanya tidak sempat keluar ke shopping mall pasti berasa lebih mudah untuk mencari beg tangan yang mereka suka. Bukan sahaja menjimatkan masa malah dapat merasa kepuasan memilih sendiri barang yang berkenan di hati. Sekarang, semua pun boleh bergaya kan? Jom tengok koleksi-koleksi beg yang cantik ni

Pelbagai variasi beg tangan yang cantik

Backpack untuk mereka yang sukakan aktiviti sukan/lasak.

Antara backpack dengan pelbagai stail, rekaan yang trendy

Rambang mata melihat koleksi purse, clutch yang comel.



Kini semua wanita boleh bergaya dengan beg kesukaan mereka. Tak perlu lagi bersesak-sesak mencari beg kesukaan anda. 

Selamat membeli belah!!









Oct 10, 2015

Usha-usha Graphic Tablet Wacom..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
 
8 bulan dah tak update.. Nampak sangat malas nak menaip. Hehe.. Busy sikit la..
 
Ok sebenarnya nak bagitahu sue baru beli graphic tablet. Ala yang tablet selalu designer guna tu untuk lukis-lukis. Walaupun sue ni bukan la designer, asas design lagi la tak tahu..  tapi dah lama rasa teringin sangat nak guna graphic tablet ni.. nak jugak try lukis-lukis dan design sendiri kan..
 
Sue beli online je kat LAZADA. Sebelum ni dah banyak la survey graphic tablet ni.. kebanyakannya guna brand 'WACOM'.. Antara brand lain yang ada kat Lazada tu macam 'Huion',Gaomon,Genius dan banyak lagi.. Korang search je graphic tablet kat web Lazada tu. Selain Lazada kat LELONG pun ada. tapi sue beli kat Lazada sebab kat situ ada banyak promo baucer. Ada banyak diskaun dia tawarkan.
 
Setelah survey punya survey, dan mempertimbangkan bajet yang ada, akhirnya sue pilih untuk beli Wacom Intuos Pen & Touch Graphics Tablet CTH480/S2..  
 
Korang kena rajin la scroll down kat web tu, cari kalau-kalau ada harga offer yang lebih murah.. Macam sue, memang dah banyak kali usha-usha brand ni dah, memang yang ni la yang termurah boleh dapat. so, dapat gaji barulah mampu untuk beli.. Sue memang dah ada akaun dengan Lazada ni, so senang la nak beli.. Kebetulan Lazada ada offer 15% diskaun kalau beli guna mobile apps.. banyak tu boleh jimat.. so apa lagi.. download la..

Jimat RM 56.85.. Hihi..
 
Bila dah bayar semua, dia akan bagi la mesej status barang tu.. dalam masa 2 hari je barang tu dah dapat.. kat Lazada tu boleh jugak bayar masa dapat barang... tapi sue terus bayar je senang..

Sampai dalam masa 2 hari

tengok kotak pun dah smart..

barang yang ada dalam kotak

Korang akan kena install cd dalam tu, baru graphic tablet ni boleh digunakan. lepas tu korang perlulah register produk ni.. korang pun boleh install software yang Wacom provide untuk produk yang korang beli.. Macam sue, dah download 2 software..

Artrage..

Autodesk Sketchbook Express..


Sue pun baru je nak mencuba guna graphic tablet ni. seronok jugak sebab sebelum ni nak guna mouse memang susah.. lenguh tangan.. kalau korang nak beli, ikut la mana yang korang suka dan yang korang mampu..


Oh ye.. kalau ada instgram follow la saya di @sueperbs_art..