May 7, 2011

Cuba pakcik telefon Allah tanya saya di Neraka keberapa..
Semua tahu bahawa mencegah mungkar itu wajib. Namun tak ramai yang berani dan bersedia untuk mencegah mungkar. Lebih dahsyat benda mungkar dianggap normal, manakala orang yang mencegahnya dianggap ganjil.

Mungkar menjadi normal dan biasa kerana ia bukan sahaja berlaku secara berleluasa, bahkan dipromosikan dengan begitu hebat oleh media yang tidak bertanggungjawab. Lantas, manusia prihatin yang mahu mencegah mungkar terpaksa bermujahadah untuk membuka suara bagi mencegah mungkar.

Kisah benar tentang seorang pakcik tua naik LRT pergi ke KLCC. Dalam perjalanan dia melihat sepasang remaja yang di paras umur 17-20-an.

Tanpa segan silu remaja tersebut telah melakukan adegan yang tidak sopan bercumbu di khalayak ramai dan di depan pakcik itu. Berkali-kali walaupun di hadapan semua orang walaupun puluhan mata sedang menyaksikannya menandakan isyarat tak suka. Lalu dengan hati yang ingin mendidik pakcik telah menegur dengan berkata

"Anak! Jangan buat begini. Tak baik. Kita orang Islam."

Tapi malang sekali sepantas kilat pasangan lelaki menjawab:

"Pakcik pergi telefon Allah dan tanya saya dok neraka nombor berapa."

Begitu angkuh dan biadap sekali jawapan itu sehingga pakcik yang berniat baik itu terkedu.

Inilah realiti anak-anak generasi harapan bangsa. Mereka hilang pedoman dan menganggap Islam itu hanyalah anutan semata-mata. Ingatlah perkara ini perlu diambil tindakan dalam memastikan generasi yang tidak mengenali diri dan Tuhan perlu disuburkan dengan iman dan taqwa yang hakiki.

Mereka perlukan para daie yang berani menegur dan menasihati...

- Artikel iluvislam.com

3 komen SUEPERBS...:

Terowong Informasi said...[Re perbs]

inilah masalah yang menruncing sekarang...akhlak mereka sangat teruk..(boleh tak matikan verification tu)

sue perbs.. said...[Re perbs]

betul... kena didik dri kecik.. (ok suda matikan..^_*)

TheIdealMuslimah said...[Re perbs]

SubhanAllah, malaysia sangat2 berada dalam keadaan yang critical dan sangat banyak usaha perlu untuk help these kind of stuff, but above all and most importantly is the individu itself, kena baiki diri dan kemudian tolong orang sekelilng towards kebaikan~

Thanks babe for sharing, this is such an eye opener~