Apr 2, 2011

Distibute survey.. sambil menyelam minum air..

untuk semester akhir ni, kitorang kena siapkan projek paper.. kena buat research.. dan kalau nak buat research kena la buat survey.. untuk dapat keputusan nya.. bergantung jugak la kepada tajuk research tu.. nak guna data yang sedia ada pun boleh.. nak terus interview pun boleh.. dan aku memilih untuk buat survey/questionnaire.. 


ni ha kerja yang tak setle2 lagi

target respondent untuk survey yang aku buat ni adalah pekerja kat bank tempat aku praktikal ni... so, agak bertuah jugak la sebab tak payah nak keluar dari bangunan cari orang ramai.. apa-apa pun bukan senang nak suruh orang jawab survey ni... tambahan lagi masa orang tengah sibuk bekerja kita pulak sibuk-sibuk mintak jawab survey.. walaupun survey aku sebenarnya sangat lah senang dan tak banyak sangat soalan nya..

tapi sebenarnya banyak yang kita boleh belajar dengan men'distribute' survey ni..

1.kesabaran
ye, memang kena banyak bersabar.. kita memang tak boleh jangka perangai orang ni..ada yang boleh bagi kerjasama, ada yang anggap kita ni macam "alah, budak praktikal je, setakat budak praktikal malas la nak layan".. ada yang memang betul-betul busy tu tak pe lah.. aku faham.. ramai lagi boleh tolong jawabkan.. dan ada yang mengelak.. ada jugak yang cakap dah bagi padahal kertas nya dah hilang tah ke mana


2.senyum
kalau nak mintak tolong kat orang kita pon kena tolong orang tu.. tolong senyum pun cukup la.. sejuk sikit hati ni nak tolong menjawab survey/questionnaire ni.. dan aku perasan sekarang ni aku asyik tersenyum je sebab dah terbiasa.. kat toilet pon tersenyum... tido pon entah-entah tersenyum jugak kot


3. tambah kenalan
ye, bila kita nak menyuruh orang jawab survey, of coz la kena perkenalkan diri dulu.. tak kan tiba-tiba je nak suruh orang jawab " nah. tolong jawab!" .. agak tak bersopan lah macam tu kan.. ada yang nak tau lebih lagi... nak kenal lebih lagi... orang nak kenal tak kan nak sombong pulak kan.. jangan lebih-lebih sudah la.. 

4.excercise
dalam masa sebulan ni, saya asyik naik turun lif je pegi ke hampir setiap level.. nasib baik ada lif.. kalau tak ada, memang kurus keding la aku nak naik tangga sampai tingkat 26.. perghh.. 

5. dapat kenal dengan si dia
hehe... siapa la si dia tu.. sebelum ni macam terserempak je dengan si dia.. kadang-kadang kat lif kadang-kadang kat cafe dan kat.... mana-mana la pun.. nak tegur pun tak berani.. masa tu bagi la survey kat si dia.. mula-mula tengok macam serius je si dia ni.. nasib baik si dia sudi nak jawab survey saya.. hehe.. dan masa tu time nak kutip balik survey dari si dia, dia tak jawab lagi survey tu.. rasa macam bengang pun ada.. tadi kata suruh ambil lepas lunch.. haisy.. masa tu, si dia suruh saya duduk dulu sambil borak-borak kejap..sambil tu dia jawab la survey saya tu.. baru ku tahu rupa-rupanya si dia pun pernah belajar UiTM dulu.. wah.. dan agak lama jugak dapat berborak dengan si dia... hehehe.. tak boleh cerita lebih-lebih.. kalau encik2 seofis dengan saya terbaca entri ni, memang habis kena perli isnin ni.. huhuhu

tak ada niat lain ye.. cuma nak tambah kenalan je.. tak baik fikir bukan-bukan tau.. ^_*


yeah... dah berjaya kutip lebih 100..

kepada sesiapa yang sama kena buat projek paper macam aku sekarang ni, chaiyok chaiyok ye.. semoga kita semua dapat grad tahun ni.. aminn..


5 komen SUEPERBS...:

hazlin said...[Re perbs]

bestnya belajar n buat projek.. bila grad?
wish u all the best

sueperbs said...[Re perbs]

insyaallah bulan 5... tk la best mana.. tension pon ade.. hehe.. thanx hazlin 4 the wish..

GadisKechil said...[Re perbs]

hey. thanx 4 da add. tak de award boleh bagi kamu. sorry sangat sangat sebab saye tak pandai buat award. but if you want. i have a segmen to promote my fellow friends.

http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2011/03/saya-mahu-gadiskechil-lawat-blog-saya.html

thanx again. salam persahabatan dari alam maya.

Raji berkata said...[Re perbs]

hohoho mmg susah owh kerja2 nk dstrbute phtu key in lak kan =.=
slamat ak dh lama selesai project cmnih

sueperbs said...[Re perbs]

gadis kechil: thanx n salam prsahabatan jugak

raji: memang pon... smbil prktikal plak tu.. hehe.. best la dh selesai..