Oct 7, 2011

Umur Persaraan sektor swasta dinaikkan?


Tadi aku saja-saja nak menjawab bancian kat web Berita Harian Online.. mengenai bajet 2012.. pandangan tentang umur persaraan sektor swasta dinaikkan dari 55 tahun sekarang kepada 64 tahun.. 






Majoriti mejawab ia hanya akan meningkatkan kadar pengangguran dan menaikkan kos perubatan... mungkin kah? kadar pengangguran memang semakin meningkat.. dan aku sedang merasa tempiasnya sekarang ni..

Memang peluang pekerjaan banyak.. tapi peluang untuk fresh graduate agak tipis.. kebanyakannya nak kan pengalaman bekerja paling kurang pun setahun dalam industri berkaitan... pengalaman latihan industri/praktikal untuk kos bisnes seperti aku ni pon tak sampai 5 bulan.. 

Ye.. persaingan kat luar tu memang sengit..

6 komen SUEPERBS...:

SoLy SoLicious said...[Re perbs]

kecian kami2 yg bakal grad susah nk keje nnti,.,huhu

NasZ said...[Re perbs]

memang sangat sengit. masa saya dulu pun dah sengit. takpe, ada rezeki, tak kemana tu. usaha k?

MOHD NASER.com

cik aisha said...[Re perbs]

ada pro dan kontra...disebalik kebaikan ada keburukan.tp dgn kadar penganggurn yg mkin tgi jenayah pn mesti akn tgi nti...xgitu.mungkin harus dikaji semula untuk tdk dpertingktkn umo psaraan.

princess said...[Re perbs]

good for them and bad news for fresh graduates :(

izfanora said...[Re perbs]

malaysia semakin kekurangan idea baru.. yang lama semakin ingin berkuasa dan tamak untuk memberi tempat. konon takut kreadibiliti terjejas.. wallahua'lam.. Allah Maha Tahu..

Kancil 8349 said...[Re perbs]

ada pro dan kontranya...kalau tidak mahu ketinggalan...bersainglah dengan baik...