Dec 19, 2011

Cuba-cuba Buat..


Hari tu hujung-hujung bulan November , kawan aku beriya ajak aku pergi Jakel kat Jalan TAR tu.. katanya ada SALE kain.. diskaun jualan murah-murah.. aku pun ikut lah memandangkan bosan duduk rumah.. masa tu ada promosi kain seringgit semeter.. so, standard baju kurung saiz kain ialah 4 meter.. RM 4 je la kain untuk sepasang baju kurung.. murah tu!!.. ( alamak dah ter reveal harga pulak.. )

Promosi tu start pukul 12 tengahhari.. kawan aku tu sebenarnya dah beli kain pada hari semalam nya.. hari tu dia nak beli lagi.. katanya mak dia nak, boypren dia pun order jugak.. ( kawan aku memang sangat eksaited masa tu ).. well, aku bukan lah tak teruja dengan jualan-jualan murah ni.. cuma aku memang jarang nak beli kain buat baju kurung ni.. selalunya aku beli siap je.. leceh pulak nak pergi hantar-hantar kedai jahit..

So, kami sampai dalam pukul 12 lebih dah ramai orang dok berkumpul kat tempat yang jualan murah tu.. semua eksaited nak beli... tak sampai sejam banyak kain dah habis.. walapun tak ada lah cantik sangat kain nya ( mungkin tak ngam dengan taste aku kot ).. mulanya aku tak ada lah rancang nak beli.. tapi korang tahu tak.. pengaruh orang-orang sekeliling yang mebuat aku rasa nak beli.. seorang hanya boleh beli 4 pasang je.. aku beli 2 pasang... kawan aku beli 6 pasang.. oleh sebab seorang limit untuk 4 pasang, so dia tumpang la kat aku untuk yang 2 pasang lagi ( oh.. mempergunakan aku ye.. ahah )..

So, sekarang ni aku dah terbeli... tak kan nak simpan je kot? mesti kena jahit.. nak hantar kedai memang aku malas.. jahit je dah RM 30++ kot.. tah.. aku tak sure dengan harga standard kat kawasan Selangor ni.. 

Tiba-tiba aku rasa tergerak hati nak try jahit sendiri.. Selalunya kalau orang perempuan pandai masak je orang kata calon menantu pilihan.. perempuan pandai jahit macam mana pulak? hehe... dulu kecik-kecik aku suka main Barbie doll.. aku pon ada gak jahit baju Barbie doll tu sendiri.. banyak fashion tau.. baju kurung pun ada.. tapi ni bukan baju untuk Barbie Doll.. Ini baju untuk manusia.. Aku cuba la google macam mana nak jahit baju kurung.. so aku jumpa web NANI ni..

Bagus jugak web ni.. banyak menerangkan cara-cara menjahit baju.. untuk ukuran dia, aku tak ukur saiz baju di badan sendiri.. aku ukur kat baju yang aku dah pakai je.. Agak-agak je la... 

Ukur dan gunting kain.. ( tak de kapur nak tanda )


Nak jahit baju, kena lah balik umah Mak aku.. kat situ ada mesin jahit.. ( gile ape nak jahit semua pakai tangan?) lepas dah gunting-gunting kain tu, pergi lah hantar kedai untuk jahit tepi.. murah je jahit tepi tu.. jahit tepi untuk mengelakkan kain tertetas semasa menjahit... lepas dah jahit tepi boleh la start sambung... dan korang pandai-pandai lah gunting untuk leher tu ye...


sambung-sambung kain.. oppsss... terbalik pulak.. aiyo...

Part nak menyambung ni sebenar nya senang je.. cuma kena pandai-pandai la imagine bentuk yang kita nak..  masa time ni, memang banyak kali salah.. bila salah je mula lah geram.. marah-marah kat mesin tu.. padahal aku yang tak reti imagine.. mak aku pulak yang risau tengok aku.. ahaha... ( mak aku jugak yang tolong sikit-sikit.. especially part handle mesin jahit yang dah berapa tahun aku tak pernah sentuh ).. thanx mak kerana menyaport anak yang nak belajar menjahit ni.. hihi...

So, jahit punya jahit, maka jadilah macam kat bawah ni...


Baju yang dah siap di sambung... 


Horeyyy!! berjaya siapkan sehelai baju kurung... TAPI jangan gembira sangat la kan... leher baju tu aku tak jahit lagi... mak aku soh jahit tikam .. tikam? tikam orang aku tahu la.. hihi.. (kena buat revision balik buku kemahiran hidup ni.. ).. dan yang paling penting.. nak pakai baju je ke? Kain nya mana? tak kan nak pakai dengan seluar? hohoho..

So, nak kata berjaya sepenuhnya tu memang tak la.. dah 2 minggu aku biarkan baju ni macam tu.. bila tah nak jahit kain baju kurung tu... yeah.. akan ku usahakan.. hmm.. berguna jugak google ni...



p/s: nak pergi kelas belajar asas jahitan la nanti...



16 komen SUEPERBS...:

Azza Azman said...[Re perbs]

wow seriously awak dah jadi wanita sejati kot!! azza jahit butang pun suruh mak...

miss Fyqa said...[Re perbs]

ok sangat tu.. fyqa tak reti nak jahit.. mak je la yg jahit selama ni.. kira pakej calon menantu lah sue ni.. ehee.

Semuanya tentang makan dan makan

Nur Najwa said...[Re perbs]

wah bestnye! saya pun suke menjahit..tp tak sempat kg nak join kelas menjahit..

Teenager Housemaid said...[Re perbs]

wahh manisnye corak baju die..
*saya tak suka menjahit*

aleen aiden said...[Re perbs]

ciss,xpergi sale ni yg buat aku bederau nih.keh3

Efa said...[Re perbs]

wow!! teror la..saya x reti lgsung jit2 baju nie..huhu

lieynanilaz said...[Re perbs]

saya kalau menjahit memang kureng sikit...salutelah kat sue...kira leh blaja tengok web dan berani mencuba!!...:)

NasZ said...[Re perbs]

wah..tahniah walaupun hanya separuh. hehehe. nnt jahit kain plak. baru lengkap.

aimie amalina said...[Re perbs]

pehhhh
sgt sueperbbbb!hehehee
sgt suke dgn org yg bole mnjahit ni
heheheheh


bole jahitkan utk mimi x?
nak belajoooo jugak

littledolphin said...[Re perbs]

rajinnya kamu belajar jahit sendiri.cool! i seriously admire your effort :D

amny said...[Re perbs]

eh eh eh ! baju kurung tu kann macam amni punya gk laa....waaahhh xDD

azam said...[Re perbs]

nice boleh buat tempahan??

emy|farid said...[Re perbs]

wah rajin!

headayahchul :) said...[Re perbs]

terer nyeee ! <3 cantik jee baju kurung tuu .

sue perbs.. said...[Re perbs]

ahaha.. bru blaja buat baju je.. kalau nak tempah memang tak dapat la eden nak menjahit kan nya.. hehe

SoLy SoLicious said...[Re perbs]

wwaahhh !!! terbaik r jahit sendiri ....