Jan 13, 2012

Siapa tak pernah GAGAL....




Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Siapa tak pernah gagal?? gagal tu sebenarnya satu bentuk pengajaran yang sangat berkesan.. gagal itu perkara biasa tapi yang luar biasa itu bila orang gagal itu bangkit dari kegagalan.. 

Semalam aku ada exam PCE (pre contract exam ) untuk Insurans... pekerjaan aku sekarang ni mewajibkan aku lulus PCE tu.. kira macam lesen jugak lah... 

Sepanjang minggu ni kami masuk kelas training untuk belajar pasal insurans ni...  waktu tidur memang tak menentu..  sampaikan tengah duduk pun boleh tidur la.. malam-malam stay up nak study..  teringat zaman-zaman musim exam kat asrama dulu.. 

Exam tu kat  Malaysian Insurance Institute (MII).. so dari tempat kerja kami kena pergi sendiri lah ke tempat tu.. tak jauh.. KL Sentral ke Masjid Jamek je... exam tu 2 jam.. exam berkomputer... sejam aku dok tersengguk-sengguk kat depan komputer tu.. apa yang aku baca pun tak tau la...  nasib baik tak tertidur terus sampai habis exam.. 

Waktu nak submit jawapan tu lah yang paling debar.. Al-hamdulillah aku lulus.. tapi ada 2 orang kawan kami ni tak lulus.. keluar je bilik tu, diorang menangis.. kecewa sangat sebab kami dah belajar dan training sama-sama... walaupun kami lulus tapi kami tetap sedih sebab kawan kami tu.. kami puas pujuk, tapi dia masih kecewa dan seolah-olah susah sangat nak terima kenyataan yang dia tak lulus... 

Kami hanya mampu nasihat dan memberi kata-kata semangat saje.. aku faham.. aku pernah mengalami keadaan tu.. gagal yang susah sangat nak diterima.. memang agak lama jugak lah aku nak reda kan hati ni... apa yang penting, kita kena yakin dengan ketentuan Allah.. Ye, memang usaha itu penting.. gagal bila kita dah berusaha tu lebih baik dari kita lulus tanpa usaha sendiri... 


kepada kawan ku yang gagal exam semalam, aku harap mereka dapat terima dan bangkit semula dari kegagalan yang lepas... dan semoga lulus dengan jayanya untuk retest nanti... ^_*







3 komen SUEPERBS...:

shiema sufian said...[Re perbs]

orang yg berjaya ialah org yg bangun dari kegagalan (: jangan sedih sedih ye darling/

Si BuDaK KaChAk said...[Re perbs]

kegagalan adalah punca seseorg tu bjaye.....

ct kamaliah said...[Re perbs]

ingatkan masa kegagalan pada masa berduka...naikkan semangat untuk berjaya..:D