Feb 6, 2011

Sinaran Cahaya Ayat Kursi

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah.

Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawapan salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama dengan salam itu.

HIKMAT AYAT AL-KURSI MENGIKUT HADIS-HADIS

1. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya sehingga subuh.

2. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang fardhu, dia akan berada dalam lingkungan Allah SWT sehingga sembahyang fardhu yang lain.

3. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang, tidak menegah dia daripada masuk syurga. Barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah sekitarnya.

4. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan yang benar, pahala nabi-nabi serta Allah melimpahkan pada rahmat.

5. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allaj SWT mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7.  Barang siapa membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Sumber diperoleh dari buku SAKIT Apakah Ubatnya? Penelitian daripada Al-Quran dan Hadis ( Wan Md Jamal Bin Haji Wan Md Saman)

0 komen SUEPERBS...: