Feb 17, 2011

mikosumateot..

Apekebenda MIKOSUMATEOT tu... haha.... suka-suka je reka nama sendiri.. hehe.. ni sebenarnya singkatan untuk minuman ruji aku.. aik? ruji ke? lebih kurang macam favourite la jugak..


MI- milo
KO-kopi
SU-susu pemanis
MATE-Kcofee mate
OT-oat




Suka hati je kan... cara nak buat dia senang je... semua pun boleh buat..


Mula-mula sediakan cawan ke gelas ke... jangan pakai pinggan pulak ye..
Lepas tu jangan terlupa cek dulu ada tak milo, kopi, cofeemate,oat dan susu sweetened cream
Benda-benda ni masuk dalam satu cawan.. (kalau nak buat untuk diri sendiri satu cawan cukupla)




Masukkan bahan-bahan tadi


Sukatan ikut citarasa sendiri.. kalau citarasa aku.. 1 1/2 sudu milo+1 sudu kopi +3 sudu oat+ 1 1/2 sudu sweetened cream.. 


*kopi mcm nescafe or indocafe.. kalau aku tak berapa prefer nescafe sebab aku tak tahan sangat dengan nescafe ni..




Susu swetened cream jangan lupa.. kalau takda letak gula pun boleh je..


Lepastu masukkan la air panas.. Jangan air sejuk nanti tak sedap la.. oat tu tak masak nanti..

Tambah kan air ye..

Lepas tu godak la bagi sebati ye.. godak perlahan-perlahan ye untuk mengelakkan orang lain dengar dan mungkin akan berkata "buat secawan je ke?" hehe.. yang penting sebati..

Ni ah rupanya lepas siap digodak..

Tadaaa... dah siap dah.. sesuai untuk minuman ketika sedang haus, lapar, ngantuk... dan kalau nak stay up pun ok kot..

Inilah saja resipi minuman 5 in 1 aku or also known as "MIKOSUMATEOT" ni... tak glamour langsung lah name dia..

Walaupun minuman biasa je ni tapi kalau kaji betul-betul setiap bahan tu ada fungsi masing-masing.. 

Milo - minum milo anda jadi sihat dan kuat !! (background iklan milo)
kopi - mai secawan .. kaw kaw punya
cofeemate - cofee's perfect mate
sweetened cream - rich tasting milk tea ..nothing else compares (tagline teapot)
oat - : QUaker make Malaysia Heart-Healthy (tagline quaker oat)... baik untuk penghadaman




p/s : kurangkan manis dalam minuman tambahkan manis dalam senyuman... *_^












0 komen SUEPERBS...: