Jan 9, 2013

Cerr Try Cek Mek Sue Molek...


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dah lama nak update tapi tak update-update.. Ni entri pertama untuk tahun 2013.. sebelum tu, selamat datang 2013.. semoga tahun ini lebih baik dan bermakna...

Ada banyak benda yang aku nak buat tapi belum tercapai nak buat.. salah satu nya, aku teringin sangat nak buat kuih Cek Mek Molek.. Aku rasa semua pernah makan kot?? Sedap..Bila gigit, rasa gula cair di mulut.. perghhhh!!

Aku tak pernah buat, so ni la first time aku cuba buat kuih ni... dan tanpa bantuan mak tau.. hehe.. aku tengok resipi kat buku je.. rupa-rupa nya senang je nak buat kuih ni... kalau aku tahu, awal-awal aku dah buat.. mana tau boleh buat bisnes.. Kasi nama kuih ni " Cek Mek Sue Molek"... boleh tak ? hehe

Bahan-bahan asas dia cuma ubi keledek, tepung dan gula...adun-adun keledek yang dah direbus dengan tepung .. bentuk-bentuk kan bulat bujur dan letak gula dalam ... goreng... pastu? ngapp laa...

Hasil adunan Cek Mek Sue Molek..

p/s:  sila abaikan bentuk dia yang UNIK itu...

Hasil Cek Mek Sue Molek lepas di goreng...

Hehe... Nampak sedap tak?? Tapi oleh sebab ni first time, rasa dia memang agak kurang sikit la... kurang gula.. takut nak letak gula banyak-banyak takut kencing manis.. last-last tak ada rasa gula, rasa keledek aje... dan bentuk dia macam terlebih besar... macam kuih bom pon ade.. hehe.. apa-apa pun, good try la... next time buat mesti sedap... makan satu nak lagi... huhu...









9 komen SUEPERBS...:

hana hadi said...[Re perbs]

ooo.. baru tau nama kuih ni cek mek su molek. hana pangil cek mek ja.haha

-syira- said...[Re perbs]

suka makan kuih nie,tapi jarang jumpa org jual :)

UniMeOw said...[Re perbs]

owhhh ni ke nama dia...*barutau*

uni penah tgk,tp xnah makan...eheh
buat mst la xpenah..huhu

sue perbs.. said...[Re perbs]

@hana hadi haha... name bru kuih ni..

sue perbs.. said...[Re perbs]

@-syira- sbb tu sy try buat.. meh beli kat sy.. hehe

sue perbs.. said...[Re perbs]

@UniMeOw hehe.. try la mkn... nanti leh try buat pulak..

Donny Ien said...[Re perbs]

selamat tahun baru 2013 juga dari saya =D, nampak sedap kuih Cek Mek Sue Molek, teringin nak mencubanya =D

Zira Aziz said...[Re perbs]

my faveret..kuih ni sama cm buah melaka, x blh mkn ms panas..kang melecur mulut :D

emy|farid said...[Re perbs]

nak terai la........
hehe
dah lama gak nak mkn, last ri tu 2010 kot. haha

lupa nak amik resipi kwn tu,
bhn2 pun senang, nak buat la, hehe