Dec 7, 2010

Dulu dan sekarang...

Mula-mula sy nk ucapkan slamat menyambut maal hijrah... kpd semua umat islam.. semoga kita dapat berhijrah atau mengubah hidup kita menjadi lebih baik. 

Dulu dan sekarang yg nk sy tulis ni tentang dulu sbgai student full time n skarang dah bkerja (wlupun prktikal je sbnrnya).. Alhamdulillah sy dpt prktikal kat sbuah bank di KL. Kalau dulu masa zaman student, sy tinggl dlm hostel je. Dan hostel tu memg lah dekat dngn fakulti.. So tambang tu tk de la.. jalan siket dh smpai.. Tapi skarang ni bile dah keje memg kene bngun awal la slalu. Tinggal pon jauh kat pj nak pegi keje kat kl memg ambil masa jugak la. nasib baik ade LRT.. dlm 30 minit dh smpai. 

Kalau dulu kelas ada mase2 die.. Dlm sehari tu kdg2 full kdg2 satu kleas je n kdg2 tkde lngsung.. especially klu lecturer ade hal n cancel klass. Bile dh keje ni tiap hari memg kene dtg la.. klu bos ade hal ke cuti ke, pkerja tk kn nk cuti skali. Bnyk cantek ar klu cmtu memg bungkus ar kompeni.. huhu..

Kalau dlu masa student, hostel dkat pon still dtg lmbt.. sbb nye ade yg lmbt bngun, ade yg kate tk de bas... mcm2 la alasan.. Ni bile dh keje ni tk kesah la kereta meletop ke, tyr train pancit ke, wktu keje 8.30 tu mesti dh kene smpai dah.. stiap org ade kad yg kene di touch utk record time msuk n time kluar. Klu tk de kad tk leh ar nk msuk office.. even sy yg stdnt prktikal ni pon ade kad nye.. Tpi klu kompeni yg still gune care punch card tu lain la. memg rmai la yg tlong menolong kwn punch kn card.. hri ni ko tlong ak len kali ak tlong ko plak kan. 

Kalau dulu kat dlm kelas majoriti student nye pompuan.. laki ciput je.. sbb tu la laki jdi prhatian kat dlm kelas. klu tk kenal atau tk tau namaa laki dlm kelas tu, kire memg ade yg tk kene la tu. nisbah laki ngan pompuan dlm 1:6 mcm tu la. klu laki nk kawin 4 pon kire ade lbih pompuan lgi.. hehe..dan laki akan menjadi golongan yg popular dlm kelas.. lecturer pon lbih kenal name2 laki dripd name pompuan.. klu tk speak up dlm kelas korg akan menjadi sorg yg low profile n tk dknali. Even lecturer pon tk prasan kwujudan korg dlm kelas..bukan lecturer je tk tau name student tpi student pon ade je yg tk tau name lecturer.. bile dh time bru la nk glabah tnye ape name lecturer.. tu pon sbb kene tlis name lecturer kat dlm krtas jwpn..klu tk.. dh keje  branak pinak pon tk tau name lecturer sndiri..  tpi bile sy dh keje ni, rase tbalik pulak bile laki lgi bnyk dri pompuan.. ( kat tmpt keje sy la... kat tmpat len tk tau pulak).. mungkinkah pompuan blaja tinggi2 smpai unvrsiti tp at last bile dh kawin diorg duduk umah je jage anak? hmm... itu sy tk pasti la.. well, dlm office tmpt keje sy tk la rmai sngt staff.. department tmpt sy keje cuma ade 8 org je.. 5 laki 3 pompuan.. alhamdulillah sy di layan dngn baik wlupun student prktikal.. mule2 nk msuk memg tkut... almaklumlah bru first time nk keje office. n yg pling obvious pbezaan die is u akn jdi prhatian. wlu u senyap mane pon u tk akn jdi low profile mcm time student dlu. Biase la budak bru.. memg rmai la nk tau psal u..

Kalau dlu ade assignment ke presentation ke, kitorg akn kene buat dlm group.. keje group tu memg la lgi bgus sbb bleh jimat tenage, keje n mase. tpi bgntung jugak la kpd members dlm grup.. klu dpt members yg berkire, bnyk spngeh, bnyk alasan, susah nk cooperate, nk ikut kepale die je, emm memg susah la.. tpi skrg ni kat temapt keje mane ade group.. mrk kat situ slalu test kfhman sy dlm inndustri ni scare straight 4ward.. bile soklan di tanye, u kene jwb.. tk leh nk pass2 kat org len.. tpi klu btol u tk tau jngn la buat2 tau.. kang lain plak jdi nye.. bile tk tau ape2, sy tk leh malu2 dah.. kene tanye smpai faham.. klu mcm kat dlm exam tu kan ade5 soalan jwb 4, kite bleh pilih mane nk jwb... tpi dh keje ni tkde plung nye la nk pilih2 soalan mane nk jwb..

Kalau dulu mase kat uunvrsiti, kite dikelilingi oleh kwn2 sebaye.. klu tk sbaye pon umor tk jauh beza. paling tua pon tua 4 tahun mcm tu je.. tpi skarang ni bile dh keje memg ketara la pbzaan umo tu.. Mcm kat tmpt keje sy ni, sume nye dh kawen... waaa... dah ade anak pon.. ade tu anak die sebaye ngan sy n ade yg lagi tua. so agak  tk biase la nk sesuaikan diri dngn diorg... nk borak2 pon rase janggal sket.. sy memg respect org yg lbih tua dri sy, so klu nk hu ha hu ha tu memg kekok sket.. care bfikir pon lain, pnglmn diorg lgi bnyk.. ape pon kite kene bfikir +ve.. take this as advantage.. ad eplar motivasi ckp, klu nk jdi hebat, kite kene bgaul dngn org2 yg hebat... ingat senang ke nk dpt pluang bkerja dngn oorg2 yg hebat n bnyk pnglman ni? so sy kire sngt la bruntung..

Bru sminggu bkerja, ini antare prbezaan ketara yg sy dpt tngk n rase. ade 5 bulan utk prktikal di bank ni.. Harap2 la sy dpt menjadi lbih baik n dpt master tentang konsep2 n operation in banking industry ni.. amin..






0 komen SUEPERBS...: