Sep 22, 2012

Suspended..

Assalamualaikum dan salam sehahtera..

Kerana akaun ku dah di suspend, aku buat keputusan untuk terminate terus.. Huhu.. Siape  suruh suspend akaun aku.. Sebulan je terlepas bayar.. Hehe.. Tak apa lah.. Aku pun dah lama plan nak guna line internet yang lain...

Alang- alang dah suspended baik terminate terus...

Ps: sila bayar hutang anda...


Sep 16, 2012

Usha-usha Kelip-kelip di Kampung Kuantan..


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Banyak ke pergi rumah terbuka? kenduri? bertambah-baertambah la berat nanti ye.. makan-makan jugak, kesihatan jangan diabaikan ok..


About Fireflies...


Korang pernah tengok kelip-kelip secara real tak? dan pegang sekali.. well, aku baru ni la first time dapat tengok kelip-kelip, tangkap dan letak di tangan .. rasa teruja jugak la sebab sebelum ni tengok kat iklan TNB tu je.. hehe..

Baru-baru ni aku ke Kuala Selangor.. ada kenduri saudara yang bertunang.. alang-alang dah sampai Kuala Selangor tu rasa teringin pulak nak ronda-ronda situ.. Datang pulak idea nak tengok kelip-kelip tapi tak tahu kat mana.. nasib la ada Pak cik G aka Google.. banyak jugak blog-blog yang cerita pasal kelip-kelip ni.. Lokasi Taman Kelip-kelip ni di Kampung Kuantan Kuala Selangor.. 

Harga tiket untuk tengok kelip-kelip ni ialah RM50.00 untuk satu sampan.. dan satu sampan tu maksimum 4 orang je.. Sebelum ni harga tiket RM 40 je.. Bulan 6 hari tu baru dinaikkan harga.. Tak apa lah.. bukan selalu nak tengok kelip-kelip ni... RM 50.00 tu sekali dengan 4 botol air mineral.. 

Sebelum naik tu, setiap orang kena pakai jaket keselamatan. Mana lah tau tengah-tengah sungai tu tergolek jatuh pulak.. dah la gelap.. sumber cahaya dari kelip-kelip je... masa aku pergi tu tak ramai sangat orang.. mungkin ramai yang sibuk beraya lagi.. aku pun pakai baju kurung kot nak naik sampan tu.. nasib baik tak jatuh..

Utamakan keselamatan. Pakai lah jaket keselamatan..

Dalam sampan tu campur dengan tukang dayung,  ada 5 orang jumlah nya.. Jangan gatal-gatal nak dayung sendiri sebab orang yang pro je boleh bawak sampan tu malam-malam.. ye lah, takut dayung-dayung nanti tak jumpa jalan balik pulak.. Kelip-kelip tu akan berkelip di pokok-pokok tepi sungai. Yang best nya kita dapat pegang kelip-kelip tu.. bila pegang tu pegang elok-elok .. jangan picit-picit pulak kelip-kelip tu.. Ni dia rupa kelip-kelip..

nampak tak apa yang aku nampak?? hehe..


Aku cuba nak tangkap gambar kelip-kelip yang cantik tu tapi tak dapat capture la. Mungkin kalau pakai DSLR boleh nampak kot.. <sy bukan jurugambar pro>.. Dan kalau guna night mode, macam ni la yang nampak nya..

Kalau terer cerr cari mana kelip-kelip tu nyorok..

Seronok la jugak dapat tengok cahaya kelip-kelip ni.. Seboleh boleh nya jangan la guna lampu atau flash sebab nanti cahya kelip-kelip tu tak terang pulak.. Kelip-kelip ni snesitif sikit dengan cahaya..

Lelong-lelong!!  Baju-baju !!... 

Sebelum balik, kami singgah kedai cenderamata.. Sebagai kenang-kenangan aku beli la cenderamata sikit.. Nak beli baju dah tak muat almari.. Ni je la yang aku mampu beli...

comel kan? hehe..



p/s: ulat-ulat tu boleh picit-picit..


Sep 4, 2012

Pengalaman PTD Asessment Centre (PAC ) 2012...


Assalamualaikum salam sejahtera..

Selamat hari raya yang ke.... berapa ye? tolong kira kan.. hehe

Sabtu dan Ahad hari tu, aku pergi ujian PAC.. Apa tu ujian PAC? Okey, mari aku terangkan sikit.. korang ada tak apply online untuk jawatan sektor awam di laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam? Atau lebih senang faham, kerja kerajaan la.. Kalau baru nak apply, ni ha LINK dia.. 

Aku tak ingat bila aku apply, tapi yang pasti, bulan 5 hari tu aku dipanggil untuk ujian bertulis bagi jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) di UM... Alhamdulillah, first time pergi, aku lulus. Selepas lulus ujian tu, ada lagi satu ujian lagi sebelum layak dipanggil untuk temuduga. Dan ujian itu dinamakan PAC.. <boleh faham kan?? kan??> 

Kalau sebelum ni, aku dah banyak jengah blog-blog sebab nak tau macam mana PAC tu. kali ni, aku pulak nak kongsi pengalaman... harap-harap dapat la membantu bagi mereka yang nak pergi PAC pada masa akan datang.. Selepas 2 hari pergi untuk PAC ni, bagi aku la, memang agak sukar jugak sebab aku bukan la seorang yang banyak bercakap.. Mungkin bagi mereka yang banyak bercakap dan dah biasa berdebat ni, mesti tak ada masalah sangat..

Hari pertama pukul 8 dah kena daftar.. Borang-borang dah siap isi dengan gambar sekali.. Mula-mula nak daftar dah kena timbang berat dan ukur tinggi.. Lepas tu ambil nombor badan dan kena tangkap gambar dengan nombor-nombor badan tu sekali.. lepas tu ambil kunci dan letak barang-barang dalam bilik.. aku dapat bilik untuk 3 orang.. ada yang 2 orang satu bilik.. malang jugak la hari tu, sebab lif rosak, terpaksa la angkat beg berat tu naik tangga sampai ke bilik di tingkat 4... 

Lepas letak barang tu, kena turun untuk dengar taklimat.. lepas tu bersedia untuk Modul 1.. kitorang dibahagi kepada 10 orang dalam 1 kumpulan... Modul 1 ada 2 aktiviti.. untuk aktiviti pertama, kami kena berbincang dalam satu kumpulan berdasarkan kes dan soalan yang diberikan.. kes yang kami dapat tentang satu syarikat Pengeluar bahan binaan.. macam mana strategi-strategi untuk membangunkan syarikat tu.. Aktiviti ke dua pula perbincangan dalam bahasa inggeris.. kes dia berkaitan "leadership style".. style mana yang sesuai diguna pakai dalam sesuatu organisasi.. 

Selepas tu, berehat untuk makan tengah hari dan solat zohor.. dalam pukul 2 bersiap untuk modul 2 dan 3.. Dalam modul 2, kami dalam satu kumpulan kena merancang satu  projek.. projek Sukan Roller Blade Antarabangsa di sekitar Kuala Lumpur.. disamping menggalakkan industri pelancongan.. Kami perlu merancang secara terperinci termasuk lah dari segi belanjawan, hadiah, aktiviti, lokasi, jalan-jalan yang akan dilalui dan yang berkaitan. Masa perbincangan ni, kami di uji di mana selepas selesai buat keputusan jalan-jalan yang nak digunakan, ,kami dimaklumkan jalan-jalan tu akan ditutup kerana ada rusuhan atau perhimpunan.. jadi lokasi di tukar kepada Putrajaya.. Jadi, kitorang kena bincang semula untuk program ni.. selain tu, kitorang diuji juga dengan masalah-masalah lain.. contohnya kalau tiba-tiba hari hujan, macam mana kami nak teruskan program tu..  untuk modul kali ni peserta-peserta di uji kebolehan menyelesaikan masalah.. siapa yang dapat menyumbang idea-idea bernas dan siapa yang mampu mengawal sesuatu keadaan dengan baik..

Modul ke tiga pula adalah dalam bahasa Inggeris.. Kami diberi situasi di mana kami dalam keadaan darurat.. kami perlu memilih 5 orang dari 10 orang ahli kumpulan untuk terus hidup di sebuah 'bunker'.. jika tidak memilih 5 orang, kami hanya boleh hidup untuk 2 tahun sahaja kerana sumber yang ada adalah terhad...  masing-masing diberi watak dan bagaimana setiap orang mempertahankan diri masing-masing layak untuk terus hidup.. selepas tu, kami dalam satu kumpulan masing-masing berdebat siapa yang harus dipilih untuk keluar dari 'bunker' tersebut.. kali ni memang agak susah sebab masing-masing ada kepentingan.. secara peribadinya, memang aku nak semua hidup dalam bunker tu.. kau sanggup tak nak korban kan nyawa orang lain untuk kepentiungan diri sendiri? aku tak sanggup..

Selepas selesai modul 3, kami bersiap sedia tukar pakaian sukan untuk Modul 4.. Dalam modul 4 ni, kami diberi kumpulan yang baru.. kami dalam satu kumpulan perlu merancang step-step untuk senaman aerobik untuk 3 lagu.. selepas selesai aerobik, kami perlu lari 2.4 km.. memang memenatkan sebab kami bukan lari di trek yang mendatar,, kami kena melalui kawasan bukit yang agak tinggi jugak la.. aku dah lama tak bersukan, memang semput jugak la.. 

Lepas tu, semua balik ke bilik masing-masing.. dah melekit badan, haruslah mandi.. sebelah malam ada Modul 5 dan 6 pulak.. Pukul 8 dah kena berkumpul.. dalam modul 5 kami kena menjawab soalan untuk ujian psikologi/sahsiah.. nasib baik ada a, b,c... hehe.. dan kalau tak silap, ada la dalam 185 soalan... lenguh jugak la tangan nak jawab semua nya dalam masa lebih kurang sejam.. selepas tu, bersedia untuk Modul 6.. kami diberi tajuk dan di beri masa dalam sejam untuk siapkan power point.. satu  je slide.. aku dapat tajuk 'terrorism'.. untuk senang, diisarankan bawak la laptop siap-siap.. senang nak prepare power point tu.. tapi malam tu internet problem pulak.. dah la hp aku pon tertinggal kat bilik.. nak naik tangga memang tak sempat la.. broadband aku pon tak berfungsi.. nasib baik la ada sorang rakan ni baik hati bagi pinjam hp dia.. dapat la jugak definition 'terrorism' tu.. thankiu sangat.. power point tu sebenarnya  digunakan untuk presentation keesokan pagi nya.. so, tak kisah la nak tulis apa pun dalam slide tu.. yang penting kena present tajuk yang diberi dalam masa 7 minit.. 

Keesokan harinya, bersiap untuk Modul 7.. sebelum tu, sarapan dulu.. Dalam modul 7 ni, kami dalam satu kumpulan perlu melakukan satu wawancara.. Tajuk yang kami dapat, bagaimana mengatasi masalah golongan baru bekerja yang mempunyai perbelanjaan melebihi pendapatan.. Dan Modul 8 pula, masa nya untuk persentation tajuk yang di beri.. Aktiviti terakhir ialah taklimat dari SPA bagaimana persiapan untuk temuduga.. kalau layak la.. 

Untuk PAC ni aku rasa seronok sebab dapat berkenalan dengan kawan baru.. yang datang tu semua dari pelbagai latar belakang.. ada yang 10 tahun dah jadi cikgu.. lawyer pun ada.. aku? baru 8 bulan bekerja kot.. aku tak meletak harapan yang tinggi untuk lulus PAC ni.. apa yang penting adalah pengalaman.. ramai juga yang datang hari tu dah pernah pergi PAC sebelum ni..  kalau ada peluang pergi lagi, memang aku nak pergi.. kepada siapa yang baru nak pergi PAC, all the best.. dan kepada yang dah lulus tu, tahniah la...


p/s: sory tak ada gambar.. tk sempat nak snap..  aktiviti/modul PAC ni tak semestinya sama..