May 30, 2012

Sueperbs Pagi 30 Mei 2012...

May 27, 2012

Anak Kampung..





Best dengar lagu ni.. masa Raja Lawak 6 akhir kumpulan Zero ada nyanyi lagu ni.. Terbaru ni One Nation Emcees pulak berduet dengan Jimmy Palikat untuk lagu Anak Kmapung ni.. Dengar banyak kali pun tak pe.. Usha-usha lagu ni kat youtube. ada banyak versi orang buat..  aku suka yang original punya..

saje nak cari kod lagu anak Kampung ni.. cuba-cuba belajar main gitar... layann...



Kord Lagu Jimmy Palikat - Anak Kampung

Intro A E D A E A

A E
memang aku ini anak orang miskin
E D
tiada apa-apa yg dapatku berikan
A E
engkau memang cantik memang tidak padan
A
dan tidak sepadan

E

A E
aku anak kampung tiada pelajaran
E D
kuli kuli sahaja memang tidak padan
A E
cantik baa kau itu banyak yang tergoda
A
lagi orang kaya

Chorus
D E
tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
C#m F#m
rumahku pun tiada ada pun bapak punya
D E
apalagi belanja mahu bayar berlian
A
kawin sama kamu

D E
bukannya ku tidak suka sama kamu
C#m F#m
tapi aku takut hidup kau kan sengsara
D
karna aku cinta
E
aku lepaskan kau sama
A
orang lain

E

A E
engkau masih muda cantik lagi menawan
E D
janganlah kau cari lelaki macam saya
A
engkau memang cantik
E A
nanti kau menyesal tiadalah guna




p/s:  ada kod lain share-share la.. hehe..

May 26, 2012

Review Smile...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

'Smile represents thousand words'.. Betul tak? Kalau tak silap ni la tajuk karangan yang aku buat untuk Peperiksaan PTD untuk SPA hari tu.. hehe.. Bukan susah pun nak senyum kan...  Tapi kalau asyik senyum je pun masalah jugak tu.. 

Smile yang aku nak review ni sebenarnya sebuah buku. Sebelum ni aku ada cerita yang aku beli buku SMILE ni kat Pesta Buku PWTC. Buku SMILE ni hasil karya pertama Irma Hasmie. Sebelum ni kita tengok Irma Hasmie berlakon kan.. tak sangka pulak Irma Hasmie tulis buku. Buku motivasi pulak tu. 

Best dapat jumpa Irma Hasmie kat Pesta Buku haritu.. Yang lagi best nya bila Irma Hasmie masuk blog ni.  . hehe.. aku dapat tahu pon bila tengok facebook Irma Hasmie.. 


screen shot from wall FB Irma Hasmie.. refer enty ni


Buku SMILE ni aku dah habis baca dah. Overall memang bagus buku ni.. banyak tips-tips yang ada dalam buku SMILE ni. Ada 16 kisah dalam buku ni. Cerita-cerita yang di tunjukkan dalam buku ni memang terselit banyak pengajaran dan boleh dijadikan inspirasi.

Tajuk SMILE adalah singkatan bagi perkataan Skil, Motivasi, Inspirasi, Luar biasa dan Elegan.


"Biar sedikit tetapi menjadi. Asal berbekas dalam hati. Skil di tangan, InsyaAllah menjadi. Motivasi menjadi pendorong diri. Oh, jangan lupa, pemberi Inspirasi! Itu adalah sebab adanya nabi. Luar biasa hidupmu selepas ini, kata orang, Elegan gayamu berbeza sekali" -petikan kata Irma dalam buku SMILE..



p/.s: smile sokmo ye..


May 24, 2012

Sueperbs Pagi 24 May 2012..

May 20, 2012

Pemenang Sunan Musafir Contest Yang Sueperbs..


Assalamualikum dan salam sejahtera...

Seperti yang dijanjikan, tamat lah sudah Sunan Musafir Contest yang Sueperbs. Terima kasih kepada semua yang sudi join. Tapi buku ni ada satu je, jadi dengan berat hati nya saya terpaksa lah memilih hanya satu pemenang saje. Sejujurnya memang susah la nak pilih pemenangnya.. Kepada yang menang tu tahniah la ye.. Dan kepada yang tak menang jangan berkecil hati. anda semua memang sueperbs.. heheh..

So, dengan ini, pemenang untuk Sunan Musafir Contest yang Sueperbs ialah.... 


klik gambar untuk tahu siapa yang menang..

Dan, sebagai tanda penghargaan, saya pilih 4 orang untuk dapat hadiah saguhati. Hadiah apa? tentunya bukan buku la.. cenderamata aje.. antara yang menerima hadiah saguhati ialah



Kepada yang menang tu sila email nama dan alamat anda kepada sueperbs@gmail.com atau inbox di FB page saya.. pastikan alamat yang boleh sampai ye...  ^_*




May 7, 2012

Sunan Musafir Contest Yang Sueperbs...



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Setelah lebih setahun tubuhkan blog ni, buat pertama kali saya nak buat Contest.. Sunan Musafir Contest.. 

Pesta Buku haritu, saya ada beli satu ekstra buku Sunan Musafir edisi kulit keras beserta tandatangan Tuan Ramlee Awang Mursyid sekali.. Memang niat nak bagi buku tu sebagai hadiah.. Sebab saya tahu tak semua yang berpeluang nak pergi PWTC hari tu kan? ada jugak yang datang-datang tapi buku tu dah habis.. betul tak? Jadi, jom lah join Sunan Musafir Contest ni... 

Senang je nak join Sunan Musafir Contest ni.. Antara syarat-syaratnya
  1. Buat satu entri bertajuk 'Sunan Musafir Contest yang Sueperbs'
  2. Copy dan paste gambar Sunan Musafir Contest tu dalam entri anda
  3. Link kan entri anda tu ke post ni
  4. Dalam entri tu ceritakan la sikit buku Ramlee Awang Mursyid yang paling anda suka, kenapa dan sebab anda nak dan patut dapat buku Sunan Musafir edisi kulit Keras ni.
  5. Tinggalkan link entri di ruang Komen 


- Tak perlu tag kawan
- Digalakkan follow dan like blog ni.  tak ada paksaan
- Tarikh tutup 20 May 2012 
- Hadiah akan di pos ke alamat rumah anda. Pastikan alamat di dalam Malaysia je ye.
- List yang join dengan memenuhi syarat akan diupdate dari masa ke masa
- Mungkin akan ada hadiah saguhati.


Bagi yang tak ada blog, boleh jugak join. Sila jawab yang no 4 tu dengan cara post di Fanpage Sueperbs.Blogspot.com


Pemenang dipilih mengikut jawapan yang sueperbs. heheh


p/s: Harap-harap ada la yang sudi join ye..




Mereka yang sueperbs..
  1. http://nurulskrip.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  2. http://suterasyifa.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  3. http://eerashera.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  4. http://mydreamzworlds.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  5. http://masrinasidek.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  6. http://amalinaadibah.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  7. http://fadhilahsyuhada.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  8. http://nazhirahmazlan.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  9. http://marikhimars.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html
  10. http://matapenaalsunan.blogspot.com/2012/05/sunan-musafir-contest-yang-sueperbs.html



May 5, 2012

Sunan Musafir Punya Pasal.. & Pesta Buku PWTC part 2..


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pesta Buku Part 2? wah.. siap ada part 2 lagi tu.. hehe.. ini kisah Usha-usha Pesta Buku kali ke 2.. Maksudnya aku pergi kali ke 2 la untuk pesta buku ni... emm

Pentas di tengah-tengah.. 


Hari ni aku cuti.. memang plan nak pergi PWTC lagi.. Aku pergi dalam pukul 11.. memang ramai orang.. tambah-tambahan lagi dengan rombongan-rombongan sekolah .. sampai-sampai je aku pergi kat bahagian pentas sebab aku dapat tahu yang Irma Hasmie ada pukul 11.45 dengan buku dia bertajuk SMILE..

SMILE .. karya Irma Hasmie dan Zamri Mohamad

Jadi dapatlah peluang tengok bicara bersama 4 orang penulis.. Selain Irma Hasmie, panel lain yang dijemput ialah Prof Dr Muhaya dengan karyanya 'Pelajar Bertanya Prof Dr. Muhaya menjawab',Bapak Parlindungan Marpaung, dari Indonesia dengan karyanya 'Hidupan Ini Pilihan', dan Tuan Zuhairi dengan iaitu penulis' Law of Universal Attraction',


Barisan Penulis..

Di akhir sesi, siapa yang bertuah dapat percuma buku beserta tandatangan penulis .. (Aku tak bertuah pon).. aku juga berpeluang beli buku 'SMILE' dengan harga RM 10 je.. dapat tandatangan dan bergambar sekali... 


Irma Hasmie yang cantik


Memandangkan masa first time aku pergi aku tak sempat usha semua booth, so kali ni memang aku explore sampai tingkat 3.. tingkat 3 kebanyakan buku bahasa Inggeris.. tingkat 2 pon banyak booth... dalam pukul 1 macam tu ada lagi acara kat pentas.. kali ni Chef Hanilieza pulak menunjukkan cara-cara masak kerabu ikan bilis sambil mempromosikan buku terbaru beliau untuk Siri Resipi Warisan.. 


Chef Hanilieza tunjuk demonstrasi masakan..

Di akhir sesi, siapa yang dapat jawab soalan dengan betul dapat hadiah dari PTS.. sekali lagi memang aku tak bertuah sebab banyak soalan yang aku tak tahu nak jawab.. wahaha.. lagi pun aku tak tengok demo tu dari mula... apa pun yang penting penonton jugak berpeluang dapat merasa masakan Chef Hanilieza ni..  

Jemput rasa ye..

Aku dapat tahu yang dalam pukul 3 buku Sunan Musafir akan mula dijual. Aku pun terus la pergi ke booth Karangkraf.. Jalan-jalan tengok-tengok buku kat situ.. Aku beli lagi buku-buku Ramlee Awang Mursyid yang aku masih belum ada. Masa tengah leka belek-belek buku, ada announcement yang Ramlee Awang Mursyid dah ada kat meja penulis dan buku Sunan Musafir edisi kulit keras pun dah nak habis. Aku pun terus ke depan nak cari buku Sunan Musafir tu. Tinggal satu buku je lagi.. Aku pun berlari la nak dapatkan buku tu.. fuhh.. nasib baik sempat dapat.

Sunan Musafir edisi kulit keras..

Lepas bayar, aku terus beratur untuk dapatkan tandatangan Ramlee Awang Mursyid. Ada jugak yang baru datang nak cari buku tu tapi kecewa sebab dah habis.. Aku pun sebenarnya nak beli lagi sebab kawan aku pun dah tempah awal-awal dah.. Orang Karangkraf tu bagitahu yang esoknya akan ada lagi tapi kena datang awal la dalam pukul 10. Aku memang tak boleh nak datang esok pagi.. 200 buku habis dalam setengah jam je..

Masa tengah beratur tu, ada announcement lagi yang satu kotak Buku Hard Cover Sunan Musafir baru dikeluarkan. Masa tu lagi dua orang je kat depan nak dapatkan tandatangan RAM. Aku dengar je announcement, aku terus lari kat tempat buku tu takut buku tu habis lagi.. Alhamdulillah dapat jugak buku tu... 

Bayar lagi dan lepas tu beratur panjang lagi.. Orang Karangkraf pun boleh gelak kat aku sebab beli dan beratur sampai dua kali. Tak kisah la.. Yang penting aku dapat buku yang aku nak. Beratur dua kali pun tak apa lah yang penting aku nak autograf dari RAM.

Ramlee Awang Mursyid di Pesta Buku PWTC

Hari ni memang last la aku pergi Pesta PWTC ni.. Cukup la dua kali je. Yang penting aku puas sebab aku dah dapat apa yang aku nak. Banyak jugak buku yang aku beli sampai sakit sakit bahu ni nak sampai ke rumah.. 


Buku-buku yang aku beli kali ke dua ni..

Buku yang aku nak sangat. suka nya ..



Kepada korang yang nak beli Sunan Musafir ni datang la awal-awal. Dengar cerita hari sabtu ada pelancaran buku ni.. Pesta Buku ni sampai 6 Mei je. Datang la cepat-cepat ye.