Jan 29, 2012

Sueperbs pagi 29 Jan 2012...







Jan 28, 2012

' SEGMEN BLOGWALKING & CLICKING BY FARAH '




Setelah berapa bulan tak join segmen, ni nak join segmen farahpunyerstorymory.blogspot.com...

Tuan punyer blog suruh tulis sikit-sikit pasal diri...

Nama : Suhaidah
Umur : awal 20 an.. (hehehe)
Tarikh Lahir : 8 June
Berapa lama berblog : Setahun lebih dah.. start aktif dalam awal tahun 2011
Harapan : semoga berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat..



kalau nak join boleh klik kat banner tu ye.. 

Kenapa tak boleh letak komen?


Assalamualaikum dan salam sejahtera...




Selalu jumpa macam ni.. dah taip komen panjang-panjang tapi bila nak komen tak boleh..

Sebenarnya dah lama perasan benda ni.. bila nak komen tak boleh nak komen sebab kotak Comment as tu tak boleh berfungsi.. tak pasti kenapa.. ke aku je yang tak boleh komen? emm.. tapi kalau komen pop out window tu boleh je aku komen...

ada siapa-siapa tahu sebab nye??



Jan 27, 2012

Aku dah RESIGN..



Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 

Baru kerja sebulan lebih dah resign?? ape daa.. 

Ok ok.. jangan salah faham .. Ye betul aku baru je masuk kerja bulan 12 haritu.. aku resign bukan saja-saja nak resign... sebenarnya dapat kerja baru la... banyak benda yang aku dah pertimbangkan.. akhirnya aku pilih untuk berhenti... mungkin itu yang terbaik.. harap-harap kerja yang baru ni lebih baik dan aku dapat sesuaikan diri.. 

kerja dulu tak best ke? hmm.. aku tak pernah cerita kat sini pasal kerja aku kan.. lagipun semenjak kerja ni memang sangat jarang aku nak update  blog ni.. sempat update hari minggu je.. nak kata busy sangat tu tak ada la... cuma kerja ni memerlukan sesorang tu banyak bercakap.. nama pun kena buat sales, mesti lah kena banyak bercakap.. ye dak?? ( asyik bercakap sampai kadang-kadang semput tak cukup nafas).. 

So, untuk kerja baru ni lebih kepada kerja ofis yang tak memerlukan untuk bercakap dengan customer.. 

Manusia.. memang tak boleh nak dijangka... ada yang cakap nya beradab, peramah, ada yang emosi, ada yang tak boleh nak terima kesalahan sendiri, rasa diri terlalu hebat.. haih.. macam-macam perangai.. semua ni kau kena tahan la.. walau apa pun, pengalaman bekerja sebagai marketing executive ni memang pengalaman yang sangat berharga.. 

Tadi sempat jugak la aku rehat dan keluar makan bersama kawan kerja.. sedih jugak la rasa bila nak berhenti kerja ni.. tapi pada masa yang sama aku gembira sebab dapat kerja baru yang lokasinya lebih dekat kalau nak banding dengan tempat kerja sebelum ni.. (semakin lambat la aku keluar rumah pergi kerja lepas ni.. hehehe)

Ni makanan yang aku makan masa rehat kat Sooka Sentral tadi.. tukar selera.. nak merasa makan makanan korea jugak.. 


Kimchi Ramen.. RM 8


Rasa dia? macam maggie je kot.. cuma ada kimchi.. baik makan maggie Ruski kot.. ha ha.. saje nak try.. 



P/s: tertumpahkan air tadi sampai terbasah kawan sebelah... I am very very sorry SHAFINA... 



Jan 24, 2012

Cuti tahun baru cina..



Assalamualaikum dan selamat sejahtera... 

Selamat tahun baru cina kepada semua yang menyambut perayaan ni.. eh.. macam lambat je nak wish... (pon boleyh la ).. kebanyakan yang bekerja mesti rasa tak puas cuti kan?.. esok dah kena kerja dah.. hmm... sama lah kite..

Cuti tahun baru ni mesti banyak korang dah plan.. nak pergi melancong la, balik kampung la.. mungkin ada jugak yang kerja... ye lah kan.. kerja masa cuti ni aji dia double.. ye dak??

Cuti kali ni, aku balik rumah mak ayah ... melepas rindu.. hehe.. aku rasa dok umah ni asyik dok melantak je rasa... ye lah.. rindu masakan mak la katakan.. (hehe.. ) kalau timbang berat ni mau naik berapa kilo ni ( tu pasal la aku tak suka timbang berat... hee)

so, hari ni dah balik rumah balik... esok sambung dengan rutin kerja pulak... 

Oh ye... aku baru habis baca novel 5 tahun 5 bulan.. karya Hlovate.. boleh tahan tebal..

5 tahun 5 bulan..


Apa yang 5 tahun 5 bulan? nak tahu? baca la novel ni... hehe... 


p/s: banyak lagi novel nak baca...




Jan 15, 2012

Encik Mimpi.. Seniman Jalanan..


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Korang tahu tak Encik mimpi? sebenarnya masa aku youtube walking tadi aku terjumpa lagu price tag versi Melayu ni.. 100% guna google translate kot... ahaha.. macam u pun ada ke.. tak caye? dengar ni..







Macam biasa lah, kalau ada benda-benda yang menarik minat, aku mesti nak explore lagi.. so aku tengok lah video-video lain dari Encik Mimpi ni... memandangkan tenet boleh tahan laju..

Ni lagu lelaki seperti aku versi Encik Mimpi yang memang terlebih perasan punya..






Ada lagi lagu perasan.. ni pulak lagu Just the way you are versi Encik Mimpi yang perasan.. haha..





Ohh.. ini pulak lagu Putus di Twitter.. ending lagu cinta muka buku?? haih.. layan je la..






Banyak lagi lagu-lagu dari Encik MImpi ni... Aku pun baru jumpa blog Encik Mimpi ni... tapi Encik Mimpi ni  tak pernah tunjuk muka dalam video-video nya.. misteri jugak en mimpi ni... ENcik Mimpi the mysterious man...






Jan 14, 2012

Usha-usha Karnival BUKU.. beli-beli...


Kepada penggemar-penggemar buku.. mungkin ada yang dah tahu... start 7 Januari hari tu ada karnival buku kat KL Sentral.. naik je eskalator ke level 2, korang dah boleh nampak dah lokasi dia..


Book Fair MPH..

Well, aku tahu pun sebab aku memang pergi balik kerja lalu kat KL Sentral.. alang-alang lalu, tak kan tak nak singgah.. ye dak?? hehe.. dah 2 kali aku dok usha book fair tu.. memang banyak buku.. diskaun lagi tu.. kalau boleh nak je beli semua.. tapi tengah tengah-tengah bulan ni kena tahan nafsu la.. gaji tak masuk lagi.. kena bertahan sampai hujung bulan... 

Tapi aku beli jugak buku kat situ... tak apa la kan... bukan selalu.. aku beli 3 buku je setakat ni..  setakat akan datang tak tau la kan.. karnival buku ni sampai 20 Januari.. so, keberangkalian aku beli lagi buku agak tinggi...hehe..  tengok lah macam mana...


3 buku je aku beli..

Semua buku yang aku beli tu diskaun 10%.. kalau buku-buku novel english ada jugak diskaun 25%.. diskaun 70% tu mungkin untuk buku-buku lama.. emm.. nak tau pergi la usha sana.. 

Harap-harap aku baca lah buku-buku ni... jangan tau beli je sekadar buat koleksi.. buku Ramlee Awang Murshid tu di 'rekeman' oleh kawan-kawan blogger.. aku tak pernah baca penulisan Ramlee Awang Murshid ni lagi... ni baru nak baca.. ^_*


p/s: mood membaca kembali...



Jan 13, 2012

Siapa tak pernah GAGAL....




Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Siapa tak pernah gagal?? gagal tu sebenarnya satu bentuk pengajaran yang sangat berkesan.. gagal itu perkara biasa tapi yang luar biasa itu bila orang gagal itu bangkit dari kegagalan.. 

Semalam aku ada exam PCE (pre contract exam ) untuk Insurans... pekerjaan aku sekarang ni mewajibkan aku lulus PCE tu.. kira macam lesen jugak lah... 

Sepanjang minggu ni kami masuk kelas training untuk belajar pasal insurans ni...  waktu tidur memang tak menentu..  sampaikan tengah duduk pun boleh tidur la.. malam-malam stay up nak study..  teringat zaman-zaman musim exam kat asrama dulu.. 

Exam tu kat  Malaysian Insurance Institute (MII).. so dari tempat kerja kami kena pergi sendiri lah ke tempat tu.. tak jauh.. KL Sentral ke Masjid Jamek je... exam tu 2 jam.. exam berkomputer... sejam aku dok tersengguk-sengguk kat depan komputer tu.. apa yang aku baca pun tak tau la...  nasib baik tak tertidur terus sampai habis exam.. 

Waktu nak submit jawapan tu lah yang paling debar.. Al-hamdulillah aku lulus.. tapi ada 2 orang kawan kami ni tak lulus.. keluar je bilik tu, diorang menangis.. kecewa sangat sebab kami dah belajar dan training sama-sama... walaupun kami lulus tapi kami tetap sedih sebab kawan kami tu.. kami puas pujuk, tapi dia masih kecewa dan seolah-olah susah sangat nak terima kenyataan yang dia tak lulus... 

Kami hanya mampu nasihat dan memberi kata-kata semangat saje.. aku faham.. aku pernah mengalami keadaan tu.. gagal yang susah sangat nak diterima.. memang agak lama jugak lah aku nak reda kan hati ni... apa yang penting, kita kena yakin dengan ketentuan Allah.. Ye, memang usaha itu penting.. gagal bila kita dah berusaha tu lebih baik dari kita lulus tanpa usaha sendiri... 


kepada kawan ku yang gagal exam semalam, aku harap mereka dapat terima dan bangkit semula dari kegagalan yang lepas... dan semoga lulus dengan jayanya untuk retest nanti... ^_*







Jan 9, 2012

Yang Masam Manis..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 

Ada pepatah kata kalau sayang tinggal-tinggalkan.. ( ada kan pepatah tu?? ).. tu pasal la aku tinggalkan blog ni tak update-update.. hehe ( alasan kukuh.. ).. 

Seperti yang korang tau dan ada yang tak ambil tau pon, aku telh terminat balik nak baca novel.. sebelum ni, aku tak pandang pon novel-novel tu.. entah macam mana boleh minat tu datang balik.. 

Okeyh, novel seterusnyanya yang aku baca ialah novel Sweet Sour ditulis oleh Nasz.. Nama Nasz tu macam familiar je.. Nasz ni adalah seorang blogger.. (ni blog Nasz )... Well, cerita nya boleh tahan.. best jugak.. sampai waktu tidur aku pun terganggu jugak lah baca novel ni.. bayangkan la bila terbangun je, aku cari novel ni dulu.. ayat-ayat dalam novel ni pun senang nak faham.. tak ada lah ayat perumpamaan bunga-bunga melampau... so, overall memang boleh tahan...


Novel Sweet sour


Lepas ni mungkin kena stop dulu baca novel sebab minggu ni ada test PCE.. TEst untuk melayakkan sesorang tu menjadi ejen insurans.. dah lama tak masuk kelas kot.. esok kembali masuk kelas macam zaman student dulu.. harap-harap lulus la test PCE tu...


P/s : TEst PCE tu kena bayar RM80.. kalau tak lulus kena bayar lagi... tak mo tak mo...



Jan 2, 2012

Aku dan Buku..

Dulu masa sekolah rendah, aku memang suka sangat baca buku.. buku siri penyisatan.. aku suka yang ada tajuk-tajuk misteri-misteri.. kalau korang ingat, dulu-dulu ada buku cerita bersiri ni.. Siri Salma, Hardy Boys, Nancy Drew ( eh betul ke ni? aku ingat-ingat lupa je ni.. ).. aku minat buku-buku misteri penyiasatan ni sebab bila baca je ada rasa macam suspen gitu.. benda-benda yang 'unexpected'..  sampaikan pernah aku dengan sorang kawan kelas ( yang mempunyai hobi sama) terikut-ikut dengan watak dalam buku tu.. tahu tak.. kitorang pernah cuba nak menyiasat kes conteng didnding kat toilet.. macam-macam yang kitorang fikir.. haha.. tersenyum sendiri bila teringat balik.. last-last kes tu tak selesai pun.. beriya je lebih kitorang ni..

antara buku-buku siri penyisatan..


bila dah masuk sekolah menengah aku dah beralih arah pulak.. buku misteri-misteri masih minat tapi aku lebih minat buku novel.. bermula form 2, masa tu kawan-kawan sibuk nak pinjam novel lah, nak pinjam kena take turn.. so, aku pun terjebak jugak lah.. ada la satu novel ni aku baca.. aku dah lupa tajuk apa.. lepas aku baca novel tu, aku teringin nak beli novel sendiri.. aku pun pergi lah kedai buku Popular.. nak cari satu novel.. aku tertarik dengan cover novel buku Cinta Marissa ni.. baca sinopsis sikit-sikit.. lepas tu terus beli... 

cover dia simple dan unik..

kebetulan masa tu memang tengah final exam, aku terpaksa menahan untuk baca novel tu.. bila habis je exam baru aku baca puas-puas.. khusyuk habis sampai aku menangis okeyh.. dan kalau aku baca berapa kali pun lepas tu aku akan tetap nangis.. hehe

lepas dari tu aku tak berapa sure apa yang berlaku.. aku dah tak minat sangat nak baca novel.. bukan tak baca langsung, cuma aku dah tak seobses dulu.. kalau baca pun kadang-kadang sampai 5 bab dah terstop.. lepas tu tinggal macam tu je.. 

minggu lepas aku kemas-kemas barang, terjumpa lah satu novel ni.. memang aku punya.. aku beli masa kat UiTM dulu kot.. penanda buku tu masih lagi kat bab 4.. maksud nya aku tak habis lagi baca la tu.. so, aku berharap la aku dapat habiskan novel tu.. apa guna beli tapi tak baca sampai habis.. heh

tak ku sangka-sangka, dalam masa 3 hari habis jugak aku baca novel tu.. 3 hari tu kira lama jugak kan.. aku rasa kalau yang gila novel, satu hari pun dah boleh habis.. ye lah, aku sebenarnya jenis yang baca sikit  tertido.. hehe...boleh bayangkan tak?? sama lah macam baca buku teks dan nota-nota slides zaman muda mudi dulu.. oh well,  at least boleh habis lah jugak...


Khilaf Kasih.. 

Aku dapat rasakan puasnya bila berjaya habiskan satu buku tu.. ceirta dia biasa je.. aku rasa cerita Cinta Marisaa tu lagi best.. dan aku rasa macam nak bergiat aktif balik lah dalam mambaca novel ni.. lagi pun kan, kat rumah ni ada satu rak buku penuh dengan novel.. semuanya kak ipar punya.. boleh la pinjam sementara kan... kan...



sebahagian koleksi novel...