Jan 24, 2011

Pagi ku yang panjang…



warghhh... ngantok nya saya..



Anda mungkin selalu rasa mengantuk dan tak bersemangat bila bngun pagi2.. kalau tak selalu pon mesti pernah sekali dua.. lepas tu kena pegi kerja pulak tu.. rasa macam tak mau lepas je bantal tu…  kalau tak kerja nak makan apa pulak kan.. memikirkan hutang rumah yg 20 tahun lagi nak settle, hutang kereta, bil eletrik, bil hp, terpaksa anda gagahkan juga diri untuk bangun… mandi sampaikan sambil pejam mata.. baju pon cari yang tak payah gosok..  Breakfast nak kunyah roti pon sampai tak terlarat.. macam mana nak settle kan masalah ni ?

Disebabkan hari ni Isnin, mood nak pergi kerja tu lain sikit.. dah 2 hari cuti memang la pon.. rasa macam tak cukup je.. rasa nk extent sampai seminggu lagi je…
Pagi tadi macam biasa keluar rumah pukul 7.30 ( harini terlewat sikit = 7.45)… dengan langkah yang perlahan menuju ke LRT.. touch n go..  naik escalator… dah nak sampai atas tempat nak naik train, nampak train masih lagi terbuka pintunya.. oleh kerana sangat malas nak berlari aku jalan dengan slow saje buat2 tak nampak train yang macam memanggil-manggil melambai lambai suruh aku masuk.. ah.. malas aku nak berlari pagi2 ni.. tak pasal2 kalau terjatuh mana nak letak muka… dengan langkah yang lemah longlai, aku duduk  dulu  sementara tunggu next train.. macam tak sampai seminit train lagi satu datang.. oh train 2 koc je.. kontot sangat.. tak nak la naik ( memilih pulak dia! Padahal dah pukul berapa ni..)


train 2 koc... kontot je...


Dengan berlagak angkuh dan sombong nya… aku pon tunggu la next train… tak sampai seminit tunggu, sampai lagi satu train.. wokeyh 4 koc… aku pon naik… 4 koc pon tak ada tempat duduk jugak… so aku pon macam biasa berdiri sebelah pintu.. nak tengok pemandangan la konon nye.. nak sampaikan ke dang wangi tu lebih kurang 30 minit jugak la.. setiap stesen berganti stesen, orang semakin rmai.. okeyh aku dah tersepit di sebelah pintu.. rilex2.. kat kl sentral ramai keluar ramai jugak yang masuk… okeyh.. biasa la tu.. cepat la pintu tutup jangan bagi orang masuk lagi.. lepastu pintu dah nak tutup ada jugak orang lari nak masuk.. dah tersepit sikit kat pntu.. nasib baik la dia tersepit sikit je.. dah biasa kot.. padan muka.. tunggu la train lain.. ( hehe.. jahat pulak aku nih)..


train 4 koc... baru la syiok nak naik.. hihi


Oh I need space.. dah dalam tanah takda pemandangan nak tengok, aku pandang dinding saja la.. sambil memejam mata yg kenapa payah sangat nak bukak ni, aku rilex.. dah sampai stesyen aku keluar dengan slumber.. ok nak ke kanan ke kiri? Kiri ada escalator, kanan kena naik tangga.. nak ke kiri macam jauh sikit.. takpa la aku naik tangga je la.. orang kat depan ni naik tangga slow macam kura2 pulak… aku pon terpaksa slow kan diri jugak la.. (alasan je tu.. hehe)..
Ok.. nak keluar pon kena beratur panjang ke.. “Touch n Go” punya tagline ‘life in the fast lane’… oh begini ke tahap  “fast” nya tu.. ok rilex ar.. macam aku laju sangat je kan.. ehehe.. beratur macam nak naik bas UiTM je aku rasa (naik bas UiTM lagi mencabar kot).. huhu.. langkah masih slow.. keluar dari stesen menuju ke luar.. nak naik jambatan pulak menuju ke tempat lintas.. rilex.. biar lambat asalkan selamat.. nak turun tangga jambatan tu lampu melintas dah berbunyi tanda boleh melintas.. 20 saat untuk melintas.. ok macam biasa aku malas nak berlari kejar.. tunggu the next cross light..


Dah melintas dengan selamat maka berjalan la aku ke menara itu.. tempat aku berpraktikal… rilex.. belum pukul 8.30 lagi.. aku masuk dengan slumber.. sambil tu terfikir nak amik “The Sun” free ke tak nak? Tak apa la… aku jalan terus je.. kalau nak ‘The Sun’ kena belok kanan.. my heart says "go straight dont belok2".. (bukan jauh sangat nak ambil… haisy)..  tak apa la.. aku bukan baca sangat pon.. terus je ke lif… ok.. lif ni sekejap je dah bukak.. aku masuk dengan orang2 yang macam sungguh bersemangat nak kerja.. siap bawak nasi lemak beli kat kedai bawah.. tingkat 10 dah ada org tekan.. so aku terus ke bahagian belakang lif.. tingkat 5, seorang turun.. Next tingkat aku pulak turun.. sorang tu kat depan pintu… aku kat belakang.. so kena la “excuse me, excuse mua”… semua gelabah kesian.. bagi la laluan kat budak ni..  sampai kat pintu nak keluar.. pap!(aku tak tau camana nak buat bunyi nya) Bunyi apa tu? (dalam hati) okeyh.. aku telah dihimpit pintu lif.. boleh pulak aku blurr.. haisy.. terdengar suara2 diblakang.. (adoi… arghh.. sakitnye..kesian sakit. adeh)… ehh??.. siapa yang kena himpit pintu sebenarnya ni? Dengan tak pandang belakang aku control jalan straight… sebelum tu aku rasa ada cleaner nampk kejadian ni.. dia nak naik lif sekali kot.. ok aku tak pandang siapa2 dah.. keluar terus dari lif.. eh.. tingkt berapa pulak ni? Eh mana pulak kafe? Selalu tingkat 10 ada kafe.. macam library pulak ni.. (dalam hati berkata)… aku tak kisah… yang penting aku belok kiri pergi ke toilet.. kat toilet baru aku rasa tersdar diri sikit… adoi.. tulang bahu aku.. sakit nya (serious lambat nya reseptor aku bagi effect)… like daa..


argh... tersepit... nak keluar... tolong saya!


Tengok jam.. eh dah nak dekat pukul 8.30.. keluar balik nak pastikan aku kat tingkat berapa ni.. oh tingkat 7.. aku pergi kat lif nampak cleaner indon tu pandang aku tersenyum senyum… eh kenapa senyum2 ni? Nak balas snyum ke? maybe dia nampak kejadian tadi.. Hmm.. buat muka slumber je laa.. tunggu la kat lift tu.. nak naik tangga macam malas pulak sampai ke tingkat 10 pulak tu..  ok… tunggu saja la.. cleaner ni tak habis pandang2 aku..  haisy.. lambat pulak lif ni…………    the end…


ai.. saya pemalu.. pakai macam ni boleh?

oleh kerana kejadian itu, aku tak ngantuk dah pagi2.. hehe.. iyo yo 'o' je.. Cerita ni pendek dah jadi panjang.. heheh.. pengajarannya, bersemangat la di pagi hari… peace semua..
  \`\(*_^) /`/ 

Jan 21, 2011

C.N Blue - I'm A Loner MV

Untuk suke suki kali ni aku nak review lagu korea pulak... kalau korean fans mesti tau lagu ni...
"oetorya" dari CN BLUE.. Yong Hwa tu korang mesti kenal... alaa.. yang berlakon you are beautiful tu... tak kan tak kenal?









lagu ni best... suka sangat... dan menjadi lagu alarm clock hp ku.. heheh... dan mesti korean fans tau cerita "we get married" yang ada Yong Hwa dengan Seo Hyun dari kumpulan SNSD... aku tau benda2 ni pon sebab roomate aku sem lepas yang agak fanatik dengan korea ni.. and thanx to my old friend Muhd Shafiq because sudi berkongsi cerita2 korea dengan aku... dah penuh hard disk aku ni dengan cerita.. dan banyak yang tak sempat nak tengok.. tak lupa kepada kak lyn yang selalu supply cerita2 kat aku, dan my ex roomate... ain, nurul, kak ain aimal, ira, emmy dan siapa2 yang telah menyumbang.. hehe.. ni nak review lagu ke nak buat ucapan ni? haisy..


sedikit info kalau nak tahu pasal CN Blue..


Members:
New Leader
Name: Jung Yong Hwa
Birthdate: 06/22/1989 (21)
Blood Type: A

Previous leader
Name:Lee Jong Hyun
Birthdate: 05/15/1990 (20)
Blood Type: O

Name: Kang Min Hyuk
Birthdate: 06/28/1991 (18)
Blood Type: A

Name: Lee Jung Shin
Birthdate:09/15/1991 (18)
Blood Type: A





Yong Hwa same age dengan aku la... hehe... muda2 la band members CN Blue ni..
video kat atas ni siap ada translation lagi.. siapa2 nak belajar bahasa korea sikit2 boleh la tengok..


ok la.. itu je kot.. nak review lebih2 aku tak expert sangat... enjoy.. *_*

Jan 19, 2011

Kenapa saya tak macam dia??


Kasha mengadu nasib dengan suaminya Joned. Dia selalu merendah dirinya dan kurang yakin pada diri sendiri. Semasa bersama-sama menikmati minum petang, dia megadu nasib dengan Joned setelah begitu lama dipendamkan..

Joned : Kenapa muram sayangku Kasha ?

Kasha : Hmmm... Tengah berfikir.. kenapa saya tak macam Sally tu.

Joned : Maksud awak?

Kasha : Ye la.. Kenapa saya tak tinggi mcm Sally tu?... kaki dia cantik betul.. kalau pakai skirt boleh nampak kakinya yang cantik tu.. memang layak la dia jadi model... berjalan pon penuh confident.. dengan kasut tinggi dia memang nampak elegan la..

Kenapa la sy tk mcm Sally tu... tak pandai make up cantik2.. tak pandai bergaya.. Sally selalu up to date dengan fesyen-fesyen terkini.. berjalan pon dah macam model.. kalah artis-artis barat tu..  Rambut dia cantik sangat.. selalu berwarna macam aktres... glamour sungguh... Setiap kali dia lalu mesti ada je mata yang memandang...

Kenapa ye sy tak boleh jadi macam Sally tu  ye? untung gazali dapat "girlfren" macam Sally tu.. selalu saya nampak mereka berdua... romantis sungguh.. makan berdua, shoping berdua, joging berdua, pergi balik kerja pon berdua.. bulan lepas diorang melancong berdua kat bandung, rapat sungguh la mereka tu..

Kenapa sy tak berbakat macam Sally tu.. Malam diner haritu sedap sungguh dia menyanyi.. menjerit macam celine dion.. menari pun bukan main rancak lagi... memang pandai sungguh dia hiburkan orang2 yang datang.. dah tu ramai pulak yang bersorak untuk dia..

Bukan tu je...  Sally tu dah la pandai, rajin pulak tu cari duit. Siang kerja ofis, malam menyanyi di kelab...ada rumah besar, kereta pon mewah.. pakaian semua branded2 je.. kenapa la saya tak kaya mcm dia ye ?

Joned : Awak tak tau ke knapa ?

Kasha: ???

Joned : Sebab dia tak macam awak. Awak pandai menjaga maruah diri.. Awak tak pakai pakaian ketat2, seksi2 menunjukkan susuk tubuh.. Awak menutup aurat dengan sempurna... awak tak semurah dia...

Dia tak secantik awak.. awak cantik bertudung.. awak menjaga mahkota awak dengan sebaik-baiknya. Awak tak menonjolkan kecantikan awak melainkan untuk sy.

Dia tak kaya macam awak... Awak kaya dengan budi bahasa... sopan santun.. Selalu menjaga batas pergaulan

Suara dia tak semerdu suara awak..  Suara awak sungguh merdu bila mengalunkan ayat-ayat Al-Quran..  alunan bacaan yang boleh menusuk jiwa dan menjadi renungan orang yg beriman..

Dia tak semulia awak.. dia bukan berdua dengan boyfren dia.. sebenarnya bertiga... apabila lelaki dan perempuan berdua-duaan maka terdapat lah org ketiga iaitu syaitan..

Jadi awak dah tau kan jawapan nya.. Awak tak macam dia sebab dia tak macam awak...
Bersyukur la dengan nikmat yang Allah telah berikan dan jaga lah sebaik mungkin..
Nikmat di dunia hanya sementara... nikmat di akhirat itu yang akan kekal selama-lamanya... 


..................

Jan 16, 2011

Horizon Pencinta....

Daily Flavoured Tunes - Horizon Pencinta








tibe2 penyakit review melanda.. ohoho.. lagu kali ni lagu yg agak dah lama jugak lah.. seingat ak lgu ni masa ak sem 2 kira-kira tahun 2009 kot.. lagu nye tak de la best mana tpi ak terjatuh hati dngn lagu ni sebab lgu ni bila dngr ak rasa mcm di awang-awangan... aceceh.. 


mungkin ramai kot tk tau lagu ni sbb lgu ni main kat X-Fresh FM.. skrg pon jrg dah dngr stesyen tu.. even member2 ak pon rmai yg tak prasan kwujudan lagu tu.. ak siap wat message tone lgi.. ada member ckp lagu tu mcm lagu kartun je... haisy... jiwe dia tak sama dngn jiwa ak la.. hehe..


lagu ni mengingatkan ak pada seseorg.. heheh... sape la tu.. hmmm... sungguh la private n confidential... rahsia yg ak saja tau... kalau bgi tau org confirm dh tk jdi rahsia dah.. sampai kan tngh final exam mase tu ak dok dngr lgu ni ulang lagu yg same.. melayan jiwa dan perasaan.. wahaha.. poyo je..


klu tngk pada lirik pon leh faham la kot.. g angkasaraya la buruj laa.. emmm...


------------------------------------------------------------

horizon pencinta

aku berlari ke hujung,
horizon pencinta..dunia..
dan kusaksikan buruj,
membentuk figura rahsia,

dan pabila ku temukan..
bibit bibit cinta di jiwa
dan pabila ku rasainya,
ku akur...ku akur..ku akui!
ku cintai kamu...

aku berlayar sejauh bintang,
di angkasa raya,
terasa diri amat kecilnya,
ku berterbangan,
bagaikan awan awan hitam,
yang 'tah bila kan turun hujannya..

dan pabila kutemukan,
bibit-bibit cinta di jiwa,
dan pabila kurasainya..
ku akur..ku akur..ku akui,
ku cintai kamu.





----------------------------------------------------




dah dngr ke? hihi... *_*

Jan 15, 2011

Black - Sofea Jane - AJL 25

heeee... nak review lagi... cuti2 ni mcm2 plak nk review.. haisy... kali ni lagu Black pulak... Sofea Jane..









Nape ye Sofea Jane? Letak la Suhaidah ke, Misha Omar ke.. hmm.. tk kisah la name sape pon.. yg penting mase final AJL 25 aritu Black punye performance memg best... vokal die perghh..  ingtkn die dpt vokal terbaik tapi camane Hafiz pulak dpt... hmm.. kire rezeki Hafiz la tu..


Ter pukau skjap time Black nyanyi.. Vokal sngt tinggi mcm Lan Typewriter jugak... heheh... camane klu diorang berduet.. bleh meletop kebabom kot..


la la la... nk review lgu ape lgi ni? haisy... padahal bnyk keje tk siap lgi ni... heee... 


^_*           @_@          ^_^           *_^

API - Pelita AJL 25

hype... nk review lgu ni lagi.. huhuhu... 











sprti yg korg tau AJL 25 brlnsung 9 Jan aritu.. memg event yg ak tnggu2.. mcm thun lepas ak snggup tk balek hostel wlupun ade kelas pgi... snggup g kelas dri umah.. ape2 je la kan.. emm thun ni pulak ade workshop kat UiTM sbtu n ahad.. nsib bek ahad tu smpai ptg je.. dpt gak tngk live kat tv3.. 


sperti yg korang dh tau, juare lagu thun ni ana rafali yg menang... to be honest memg ak tk bape nk layan lgu die.. dngr gitu2 je la pon klu kat radio tu.. mcm tk caye gak lgu tu leh jdi juare.. ape pon tu dh rezki dia.. ak bukan juri so sape lah ak nk bntah kputusan juri ni..


performance thun ni bnyk gempak2.. bnyk msuk pnjare la, kene tembak la.. well, at least ade jugak idea yg kreatif dtunjuk kan kat situ..  


mcm A.P.I ni menarik jugak performance die.. tpi klu overall, best performance memang layak dpt kat faizal tahir.. gempak punye prformance.. n ak ingt faizal tahir yg juare thun ni... tpi... hmm..


A.P.I wlau tk menang tk pe laa... dh msuk final pon kire hebat laa.. tk expect pon msuk final.. mase semi final ak tngk performance die mcm kureng sket sbb dngr suara noh je nyanyi... ak nk dngr suare Lan la..mcm Noh sorg punye lgu je.. Lan nyanyi bru power.. nsib bek final ni tk mcm semi final.. huhuhu... 


ok lah... itu je kot review utk A.P.I dlm AJL 25... hope Azlan and the typewriter dpt msuk AJL26 pulak... peace semua.. ^_^

Jan 14, 2011

Nak review siket...

Siapa suke lgu ni? yg tk pernah dngr tu, jom tngk video clip lagu ni ye...







Haa... tibe2 pulak nak review lgu ni... lagu Pelita dri group A.P.I. lagu ni first time ak dngr kat radio.. almaklumlah dok hostel so jarang la nk tengok tv .. klu balik umah bru dpt tngk tv..  mula2 dngr ingatkan lgu azlan and the typewriter sbb memg bleh cam la suara Lan dalam lagu tu... lepas tu bile announcer radio tu ckp lgu tu lgu dri group A.P.I, ak dh terpikir mcm mana ni ada org nyanyi suara mcm Lan ni... tak leh jadi ni..


lepas tu tertengok kat muzik2 ade lagu tu tercalon pulak... nk tngk jugak sape yg brani betol tiru style Lan menyanyi ni... terdiam jap... eh... Ade Lan and ade Noh Hujan.. btambah musykil ni... time tu dah terpikr yg Lan ni dah kuar dri Typewriter ke? tak kan die join group Hujan pulak.... bile host tu ckp yg A.P.I. tu gabungan beberape grup indie, bru la ak paham... mcm tu rupenye... 


Well, lgu ni mcm lgu smangat la jugak bgi ak... Lgu jiwang2 ni susah sket la nk lekat dlm jiwe ni... chewah...
tpi kadang2 layan jugak... to be honest, stiap pagi sblum nak g keje msti dngr lgu ni... wajib masuk dlm playlist utk mood pagi... heheh.. antara lirik yang paling memberi smangat kat ak 


 " Tak kan ku menyerah kalah, walau mimpi ku musnah, harapan ku hancur, sayap ku patah"


Lirik yg senang ak nk paham n snang nak msuk dlm jiwe ak.. hehe... tk mcm lgu2 jiwang yg meleret2.. ak dngr je tpi tk paham pon... Tngk kat lirik ni pon dh bleh paham n motivate me utk tk mudah mengaku kalah.. wlupun bnyk dugaan dlm hidup ni, pasti ade hikmah nye dan kita perlu terus berusaha n jngn mudah putus asa.. Jom tengok full lirik lagu ni ye..



----------------------------------------------------
Tak pernah sesaat daku meragui
Apa yang telah daku temui
Selama ini

Tak pernah sesaat daku menyesali
Apa yang telah aku nikmati
Apa ku alami
Selagi hayat di kandung badan
Korus
Takkan ku menyerah kalah
Walau mimpi ku musnah
Harapan ku hancur
Sayap ku patah
Kan ku pancarkan cahaya
seperti pelita ke serata dunia
Yang gelap gelita
Sehingga hembusan nafas
Yang terakhir
Tak pernah sesaat ku mencurigai
Apa yang telah aku kecapi
Setakat ini
Tiba saatnya kan ku tangisi
Pada yang pergi takkan kembali
Kembali lagi
Selagi hayat di kandung badan
Ulang Korus
Selagi jasad ku belum terkubur ( belum terkubur 2x )
Selagi tubuh ku belum ditimpa uzur ( belum ditimpa 2x )
Pantang datuk nenek moyangku
Berundur
Ulang Korus 2x
Akan ku pancar cahaya seperti pelita
Ke serata dunia
Seperti cahaya



-----------------------------------------------------------------



kan?? bleh naik semangat tak? lain org, lain care nk mnaikkan smngt ni.. mcm2 cara... bgi ak ni salah satu care nye lah... huhu..


just my personal opinion je ye.. have a nice day semua..   *_^



Tengok betol-betol...

Jan 12, 2011

Perempuan memang tak Gune!!



Perempuan tak gune kain yang nipis untuk buat bajunya sehingga terbayang kulitnya.. kerana dia tahu pakaian itu layak dipakai oleh perempuan jalang.


Perempuan tak gune rantai kaki berloceng untuk dililit pada kakinya.. walaupun rantai itu tersembunyi, tapi ia bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi laki yang jahat...


Perempuan tak gune minyak wangi yang baunya semerbak... wangian yang menyerakkan bau yang kuat menunjukkan kadar kemeruapan yang tinggi... bukan tak boleh berwangi-wangi tapi bersederhanalah dlm pmakaian wangian tersebut.


Perempuan tak gune kata-kata yang keji kerana dia tahu sesiapa yang brckp prkra yang keji adalah rendah akhlaknya..


Perempuan tak gune masa lapang mengumpat, bercakap keaiban saudaranya...mengumpat atau memfitnah baik laki atau perempuan adalah ibarat memakan daging saudara sendiri.. sanggupkah kita?


Perempuan tak gune lenggok bahasa yang boleh menggodaa seorang lelaki... bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk sehingga mencairkan keegoan lelaki yang bukan mahramnya... bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu..


Perempuan tak gune alat make up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja... Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja dan bukannya sehingga nampak wajahnya seperti hantu.... jika bergincu, pakailah yang tidak menyerlah warnanya..


Perempuan tak gune kain tudung yang jarang-jarang seperti jarang jala kerana akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain.. Rambut adalah mahkota, dan jangan biarkan mahkota itu tercalar...




So, jomlah ramai-ramai jadi "perempuan yang tak gune" ni... hehehe... 




(credit to p.i. KMP)

Jan 9, 2011

Tips cantik dan menarik..

Ingin Menjadi Lebih Cantik dan menarik?

Untuk mata yang indah dan mempesona, jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.




Nak bibir yang menggoda dan menawan, oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya anda akan kelihatan semakin manis. Campurkan senyuman dengan keikhlasan dari hati untuk senyuman yang tentunya akan lebih menawan dan tentunya sejuk mata memandang dan dapat mencairkan hati yang keras.



Untuk menyerlahkan keindahan wajah anda, gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan manyapukan pipi dengan kosmetik yang dibuat dari rasa malu dari salon Iman.


Bagi menghilangkan kotoran-kotoran kulit mati, pakailah "sabun Istighfar" yang berkesan menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.



Bagi rambut yang bermasalah, rawatlah rambut anda dengan meyarungkan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang membahayakan supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri sendiri dan menjamin keperibadian dan mengelak dari jatuhnya maruah diri.



Untuk menghiasi tangan anda yang mulus itu, hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah. Maka, anda pasti akan kelihatan lebih cantik dan menarik di sisi Allah SWT..... Amin..

Jan 6, 2011

5 Cara Dandanan Dan Menghias Diri Muslimah Yang DILARANG Dalam Islam

Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a bahwa Rasulullah S.A.W bersabda:

“Allah S.W.T mengutuk orang-orang menyambung rambut dan meminta disambungkan,juga orang yang membuat tato dan orang yang dimintakan membuat tato” (Riwayat Bukhari dan Muslim)




Sementara hadis lain, Rasulullah S.A.W juga pernah bersabda: Diriwayatkan daripada ‘Alqamah dari Abdullah bin Mas’ud r.a, katanya :

“Allah S.W.T mengutuk orang- orang yang membuat tato sebagai hiasan, juga orang yang meminta dibuatkan tato padanya, Orang- orang yang mengubah dan membentuk alis matanya, juga orang-orang yang meminta diubahkannya, orang- orang yang mengubah bentuk gigi untuk kelihatan lebih rapi dan kemas dengan mengubah ciptaan Allah S.W.T.”



Sebenarnya banyak hadis yang membicarakan hal ini, dengan kata lain menunjukkan bahawa perbuatan tersebut adalah diharamkan dalam islam. Oleh itu, para muslimah sama ada yang belum berkahwin atau yang sudah berkahwin hendaklah menghidari perbuatan-perbuatan yang tersebut.

Untuk memudahkan pembaca untuk memahami, saya akan senaraikan hal-hal yang diharamkan yang telah disebutkan dalam hadis tadi.

1. Mengunakan rambut palsu

2. Orang yang meminta kepada orang lain supayarambutnya disambung dengan rambut orang lain (cemara).Atau menyambung bulu mata agar nampak lebih panjang dan lentik.

3. Membuat tato atau menusuk badan menggunakan jarum atau pisau atau benda tajam lainnya sama ada di telapak tangan, pergelangan, di bibir atau di tempat anggota tubuh yang lain hingga mengeluarkan darah yang kemudiannya menampakkan tanda disitu. Untuk menghasilkan warna hijau pada tempat yang luka, selalunya mereka menggunakan sejenis celak ataupun sejenis pewarna yang mengakibatkan ada kesan warna hijau padanya.

4. Mencukur rambut wajah supaya kelihatan licin, hal ini dikhususkan agar kening atau rambut alis mata letaknya nampak lebih tinggi ataupun supaya nampak sama agar nama lebih cantik dan menarik.

5. Merapikan gigi supaya kelihatan kemas samaada dengan menggunakan alat besi atau apa saja jenis cara agar nampak lebih cantik. Namun dalam keadaan yang memudaratkan perkara ini diharuskan dalam islam. Ia menjadi haram jika seseorang itu sudah mempunyai gigi yang kemas namun masih juga membentuknya kerana ingin nampak lebih menawan.


Kesemua yang disebutkan diatas itu adalah diharamkan oleh islam samaada orang yang meminta supaya dilakukan kepadanya atau orang yang melakukan hal tersebut kepada yang meminta kepadanya.


Begitu juga para isteri muslimah. Perkara diatas memang diharamkan. Ada sesetengah para isteri zaman ini beranggapan bila sudah kahwin, mereka boleh mencukur kening atau sebagainya kerana mendapat keizinan suami. Hakikatnya ia adalah diharamkan. Oleh itu seorang isteri seharusnya menghindari bentuk dandanan yang diharamkan dalam islam, begitu juga suami, suami yang baik tidak akan menyuruh isterinya melakukan perkara yang diharamkan dalam islam. Apabila perbuatan yang di atas tadi diharamkan islam dilakukan oleh para isteri muslimah maka menggunakan cara- cara tersebut walaupun pada suami sendiri pun diharamkan jua.



Oleh itu para muslimah juga kepda seluruh kaum muslimin, janganlah melakukan hal- hal seperti diatas tetapi perhatikanlah ajaran Allah S.W.T dan redalah, pasrahlah kepadanya kerana memang itulah yang terbak untuk kita. Setiap peraturan atau larangan yang datang dari Allah S.W.T seharusnya kita sambut dan turuti dengan baik.

*Artikel ini ditulis berpandukan buku yang bertajuk ‘Isteri Yang Membahagiakan Suami’. Muka surat 44-51.Karangan: Muhammad Abdul Halim. Cetakan 1996.*







(Credited to: rakan fb)